Berlinmuren – 13. august 1961 – 55 år i dag


Berlinermauer

Berlinmuren 1985

Den var en skammens mur. Vi håpet intenst at den skulle bli borte, men vi trodde det vel egentlig ikke. Det var slik verden var: delt i to politiske systemer.

For oss som vokste opp på 60-tallet og ble voksne på 70-tallet, var Muren en konstant, men begredelig tilstand.

Det er ganske pussig at den først ble bygd i 1961, 16 år etter at 2. verdenskrig var over og verden ble delt i en kommunistisk og en kapitalistisk del.

Lenge kunne man bo i øst og arbeide i vest, i alle fall i Berlin. Man kunne nyte godt av to verdener: de høye lønningene i vest og de lave prisene i øst. Men mange var ikke tilfreds med det, og så mange som 3 millioner mennesker hadde flyktet fra øst til vest før muren ble bygd. Noe måtte gjøres, mente politikerne i øst, ellers ville de miste for mange innbyggere, og – som alltid – var det ofte de høyest utdannede som reiste.

På våren 1961 begynte det å gå rykter om en mur, men det ble benektet fra politisk hold i øst. Ja, helt frem til noen dager før byggingen begynte, ble det sagt at «ingen ville bygge en mur».

Morgenen 13. august 1961 våknet Berlins befolkning til piggtrådgjerder langs grensen, og snart kom mursteinene, og muren reiste seg.

I ettertid er det vanskelig å forestille seg at det ikke ble protestert hardere, at det ikke «ble gjort noe». Men det var få som var villige til å risikere utbruddet av en ny krig, og derfor ble protestene få og små.

c62c7502-e540-47a9-92f8-1f8cf322fcad

Peter Fechter bæres bort – august 1962

Historiene om de som klarte å flykte er mange, og det var også ganske så mange som klarte å komme seg til vest de første 2-3 årene, men så ble det mer sporadisk. Muren ble høyere og bedre bevoktet, overvåkingen fra Stasi ble svært effektiv (det regnes med at 600.000 mennesker var uoffisielt ansatt i Stasi i løpet av murens eksistens) så det var nesten umulig å komme seg over. Soldatene var instruert om å skyte, og ofrene ble etter hvert flere og vel dokumenterte. Den mest kjente er kanskje den 18 år gamle Peter Fechter som ble skutt da han forsøkte å klatre over muren den 17. august 1962. Han ble liggende uten at noen kom til hans unnsetning. Der lå han og blødde i hjel. Et uhyggelig offer for en absurd og sta politikk.

729x

9. november 1989. Foto: Dagbladet.

Muren sto i 28 år. Historisk sett er ikke det så lenge, men det føltes lenge da vi var midt i det. I dag er det 55 år siden den ble bygd, og det er i år 27 år siden den ble revet. Det er altså omtrent like lenge siden den ble revet som den sto. Det er litt merkelig å tenke på. Historien foregår mens vi ligger på sofaen eller trykker på fjernkontrollen.

 

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s