Viljestyrke – hvor kommer den fra?


I dag er det den 15. august. Det betyr at det er 247 år siden Napoleon ble født på Korsika. Han var kanskje selve inkarnasjonen av viljestyrke. Liten og tett og usedvanlig bestemt raste han fram for å bli verdenshersker. Han ga seg aldri! Ikke en gang da han ble presset av de største herskerne i Europa og bokstavelig talt stilt opp mot veggen og truet til å gå av og så sendt til Elba i «fangenskap». Nei, etter kort tid, klarte han å flykte og igjen samle en hær for å fortsette sitt prosjekt mot verdensherredømme.

Napoleon

Ren vilje?

Men også Napoleon møtte sitt Waterloo, eller det var jo faktisk han som er opphav til uttrykket. Det ble ikke noe verdensherredømme, men navnet hans lever kanskje til evig tid?

Da Usain Bolt tok gull på 100 meter sist natt, var det noen som sa til ham at han ville bli udødelig om han tok de to andre mulige gullene også. Det likte han å høre, for historisk er han jo allerede blitt.

Det blir ofte sagt om dagens barn og unge at de mangler vilje at viljen er blitt svekket i vår moderne verden. Ja, når man tenker seg sofalivet med fjernkontrollen, ser det unektelig litt slapt ut. Når man tenker på drop out i skolen, arbeidsledig ungdom og lite oppfølging av avtaler, kan man også tenke at det må da være noe helt galt med viljen i dag?

will-power-canstockphoto7292114-2-280x243

Viljestyrke.

Hvordan var det «før» da? En avtale var en avtale, ikke sant? Det er slik jeg husker det. Man droppet ikke ut hvis ikke det var noe livstruende som kom i veien. På skolen gikk man så sant man ikke var sengeliggende. Skolen fullførte man, kanskje med stryk, men man gikk da ut. Jeg kan omtrent ikke huske skulking på skolen. Elevene var til stede jevnt og trutt.

Var dette fordi viljestyrken var så mye bedre eller var det bare fordi «det var slik». Vi tenkte kanskje ikke så mye over at det var noen alternativ?

Men hva er det da som gjør at disse idrettsstjernene har en slik usedvanlig styrke til å gjennomføre en trening som virker å være overmenneskelig? Er det bare higen etter berømmelse og udødelighet? Kanskje for noen av de aller største, men hva med de som stadig kommer på 23. plass og allikevel arbeider videre for å komme med i neste mesterskap og neste stevne?

Det er jo ikke lite de ofrer på idrettens alter! Det er rett og slett ikke noe normalt liv å være toppidrettsutøver. Ikke kan det være sunt heller. Kroppen kan bli så maltraktert at du vil være merket for resten av livet. Allikevel presser de seg for å prestere bedre og bedre. For to minutter på toppen? Lykken ved å stå på toppen av pallen og bli hyllet overgår alt, mener noen. Hva med tomheten etterpå?

Blant alle gullmedaljevinnerne i OL i Rio er det mange interessante individuelle livshistorier, som jeg allerede har skrevet om. Her vil jeg trekke fram enda en jeg er blitt klar over de siste dagene.

Simone-Biles_NUP_171788_3775

Simone Biles

Det er Simone Biles, den bittelille 19-åringen som gjør ting i turn man aldri har sett før. Hun er 1,45 m høy og veier 47 kg og har allerede vunnet tre gullmedaljer i OL. Ikke nok med det, men hun har vunnet mangekampen i VM tre år på rad!

simone%20biles%20gold

Det er ikke størrelsen det kommer an på…

Når man så får høre at hun hadde et særlig dårlig utgangspunkt i livet, blir man aldri så lite forundret over hvor hun fikk sin viljestyrke fra til å trene seg opp til der hun er i dag. Med en rusavhengig mor som ikke kunne ta seg av sine fire barn, ble de midlertidig tatt hånd om av faren og stemoren, men det var besteforeldrene som skulle bli det faste punktet i Simones tilværelse. Når hun i tillegg kom fra en svart familie, sier det seg selv at de ikke var sterke odds for at hun skulle lykkes i livet.

Hun forsøkte seg på turn for første gang som 6-åring, og fikk en trener da hun var åtte år. Hun må ha vist et stort talent allerede da og ikke minst må hun ha blitt svært motivert og vist sterk vilje. Da hun skulle begynne på videregående, valgte hun hjemmeskole og avsondret seg altså helt fra det vanlige livet. Da øket hun treningen fra 20 timer til 32 timer i uka. Hennes karriere som turner begynte i 2011 da hun fikk de første høye plasseringer. Fra da av har det bare gått bedre.

simone-biles-0-800

Jeg forstår at det er motiverende å vinne medaljer, men hvor fikk hun styrken fra helt i begynnelsen, og hvordan kan ei lita jente som henne ha så mye vilje når hun har opplevd en så vanskelig start i live? Det er gåter som vi kan lage studier på, men aldri få et fyllestgjørende svar.

Simone Biles er svært bevisst på sin stilling og vil gjerne være et godt forbilde for unge jenter i dag. Derfor forteller hun sin historie og håper at mange vil finne inspirasjon til å tro på egne krefter selv om livet kan virke vanskelig.

Det er vel en viljestyrke som er verdt å merke seg?

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer. Bokmerk permalenken.

3 svar til Viljestyrke – hvor kommer den fra?

  1. Renate sier:

    «Champions aren’t made in gyms. Champions are made from something they have deep inside them-a desire, a dream, a vision. They have to have the skill, and the will. But the will must be stronger than the skill.”

    – Muhammad Ali

  2. Ellen Fjeld Køttker sier:

    tankevekkende

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s