Norges eneste rene økofestival er 10 år


Det begynte i 2006 med et telt med noen få lokale boder. I dag – 10 år etter – er det et førtitalls utstillere og 7000 besøkende.

Det er en formidabel vekst. Men det kunne vært enda mer, og burde kanskje være det i våre miljø- og klimatider.

IMG_4050

Jeg hadde hørt om denne festivalen i noen år før jeg endelig kom meg dit i fjor og ble overveldet og begeistret for alt jeg så og hørte. At vi har Norges beste økokommune i Vestfold som for lengst har nådd målet med 15 % økologisk dyrking, visste jeg ikke før da. At Norges største på økologiske tomater er Kjær Gartneri i Våle, var også nytt for meg. Masse å lære og bli seg bevisst.

IMG_4055

For å få mer oppmerksomhet og nå lenger ut har festivalen hatt både Mette Marit til å åpne helgen i 2012 og daværende landbruksminister Sylvi Listhaug i 2015. Det hjelper selvsagt på pressedekningen når sånne folk er på plass.

IMG_4051

Det slår meg allikevel når jeg går rundt på området i sentrum av Sande på årets festival at jeg ikke ser et kjent ansikt. Jeg har et ganske stort nettverk av folk som bryr seg om økologi og er bevisste, og dette er mitt fylke! Det må bety at denne festivalen ennå ikke har nådd dit den burde. Selv om Sande har 9000 innbyggere, og det kommer 7000 disse to dagene i august, er det langt igjen til å nå ut til interesserte både i Vestfold og resten av landet.

IMG_4056

Jeg legger merke til en del av bodene, noen jeg kjenner fra før og noen nye. Særlig er jeg ukjent med en del av dem som driver med kosmetiske produkter.

Men GODT BRØD kjenner jeg. De startet i 1995 i Bergen med et helt nytt konsept: økologiske bakervarer, åpent fra tidlig morgen for den som vil ha frokost med ferske rundstykker og en god koppe kaffe. Dette spredte seg raskt, og er nå til stede i store deler av landet med 16 utsalgssteder i Bergen, Oslo, Trondheim og Stavanger.

Grøstad kjenner jeg også. De har eksistert siden 2000. Deres pølser er kommet inn i de store dagligvarekjedene, og ribbe til jul har jeg kjøpt derfra de siste årene. På festivalen står de og griller pølser, og det går unna.

Jeg tenker at det er fint med Grøstad, men deres produkter, som nå blir produsert på fem forskjellige steder, kan jeg få i hvilken som helst butikk, så det hadde jo vært fint å se noe til noen av de andre som driver småskalaproduksjon av kjøtt og pølser, men de er ikke der.

IMG_4053

Så er det selvsagt Kjær tomater. Mmmm, de er gode!

Man kan også få smake på eplesaft av forskjellig slag, få en grillet hamburger eller en kaffe med skolebrød. Grønnsaker bugner det av, og mange går ut av teltene med papirposen fylt opp av purre og løk, beter og kål.

IMG_4054

Ecologics står der med sine fargerike kurver av elefantgress fra Ghana, og Hurdal økolandsby informerer om seg. Mange sunne olivenoljer, oster fra Den blinde ku som har produsert økologisk siden 2008, og masse kremer, oljer og såper som dufter vidunderlig.

Det er trangt og folksomt inne i teltene, og handelen ser ut til å gå strykende. Så ble det da også omsatt for 1.2 millioner kroner på to dager i fjor. Det så ikke ut som det ble noe mindre i år.

IMG_4057

Utmerket forbindelse med tog til Sande. 2-3 minutters gange til festivalplassen.

I fjor bemerket jeg at det var mangel på kildesortering, og det ble sagt at det skulle ordnes til i år. Det så jeg ikke noe til! Her er forbedringspotensial!

En annen ting jeg savnet i år, var paneldebatt med partiene som sa hva de mente om økologisk landbruk og mer muntlige innslag som informerte og reklamerte slik at vi som var der kunne lære noe mer. I år var det mest kulturelle innslag med musikk og dans. Vel og bra, men økologisk?

 

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, De som vil noe mer. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s