Karitas – en moderne kvinne fra Island


Det er nesten 2 uker siden forrige blogginnlegg. Det er fordi jeg har vært opptatt med mitt nye bekjentskap med Karitas og Sigmar og alle deres slektninger og venner.

Stor litteratur gir nye venner eller i alle fall nytt bekjentskap. Et slikt verk har den islandske forfatteren Kristin Marja Baldursdottir skapt med sine to bøker om Karitas. De kom ut på Island i 2004 og 2007, og på norsk noen år senere; «Karitas» i 2012 og «Karitas – kaos på lerret» i 2013. Anmeldelsene var strålende, og det skjønner jeg godt.

karitas_productimage     karitas-ll

Forfatteren er født i 1949 og har utgitt mange bøker på islandsk, men bare fire av dem er oversatt til norsk. Hun har utdannelse fra universitetet i Reykjavik og har studert både i Danmark og Tyskland. Hun har arbeidet som barneskolelærer og journalist og debuterte som forfatter i 1995 med boka «Måkelatter». Siden har det kommet ni bøker fra hennes hånd.

Her stopper vi ved Karitas.

Jeg husker da jeg besøkte Island i 1989 og ble så imponert over sønnen i huset som så ubesværet snakket om personene i sagaene. Det var som om han kjente dem, og det var en selvfølge at alle kjente disse personene. Som andre kjente romanfigurer var de høyst levende, nesten som historiske personer. Slik blir nok også Baldursdottirs personer stående.

baldursdottir-kristin-marja_productimage

Kristin Marja Baldursdottir

Dette er en moderne slektssaga som strekker seg over hele 1900-tallet og fokuserer på kvinnene.

Det begynner i 1915 da den enslige moren med seks barn begir seg til andre siden av Island i vinterisen for å sikre at barna hennes skal få en skikkelig utdannelse. Det er så kaldt og så stormende mens disse barna vokser opp, og det er til tider så lite mat at det er et under at de i det hele tatt overlever.

Her blir vi presentert for det barske livet på sagaøya. Ikke mye romantikk og idyll her! Det preger i grunnen hele fortellingen. Disse nordboerne som tåler det meste, er tause og stille, men når de sier noe, slår det hardt. Her er sterke familiebånd, men mye fiendskap og mistro. Her er ensomhet og mye vær. Barna må ofte klare seg selv mens foreldrene er opptatt med fiske og karre til hus for vinteren. Men det er også fortellinger som de voksne forteller for barna, varme ved ovnen og under fellen, og det er lidenskap og kjærlighet.

Karitas vokser opp som en av disse seks barna. Hun er annerledes, ser verden på en annen måte og blir ved en skjebnens lune kjent med en kvinne som tegner. Hun blir bitt av kunsten og sendt til København for å studere kunst. Det er nesten ubegripelig for en islandsk jente å få denne muligheten. Hun er fast bestemt på at det er kunstner hun er.

iceland_04

Thingvellir

Så kommer vakre og staute Sigmar inn i hennes liv og erobrer henne. Det blir barn av det, noe som egentlig ikke har plass i Karitas liv. Det vil bare hindre henne i å male. Men det blir familieliv og giftermål selv om hun hele tiden stritter imot og oppfører seg mot Sigmar til tider som ei skikkelig hurpe. Han er besatt av havet og forlater henne for mange måneder av gangen. Til og med når hun er gravid og føder tvillinger er han borte på havet. Da blir Karitas tvunget til å gi fra seg den ene tvillingen til sin barnløse søster Bjarghildur.

Denne søsteren er noe med det mest ufordragelige man kan tenke seg, hun er frekk og uhøflig, stri og vrang og holder et usedvanlig strengt regime rundt seg.

Det er en figur vi husker lenge.

Så er det dette underlige ekteskapet mellom Karitas og Sigmar. Hun flytter fra ham, og han reiser til utlandet og virkeliggjør drømmen om å bli rik. Hele tretten år er de fra hverandre før han plutselig dukker opp igjen. Lidenskapen mellom dem holder seg helt til det siste, men Karitas nekter hele tiden å bo under samme tak som han.

Hele familien til Karitas blir vi kjent med, hennes søsken, hennes barn, nevøer og nieser og naboene, disse nysgjerrige, men hjelpsomme kvinnene som stiller opp til alt.

Det evige dilemma for en kvinne med hus og hjem på den ene siden og karriere, «kall» på den andre siden. Hvordan kunne være både en god mor og en stor kunstner? Det er noe som mange har fått føle som en umulig oppgave, og mange er det i ettertid som er blitt anklaget for å forsømme sine barn for en yrkeskarriere.

Vi følger Karitas til hun er nesten 40 år i den første boken. Det er her vi kommer nærmest livet på Island. Familieforholdene og naturen.

airplane_tour5

I andre bok kommer vi både til Paris og Roma. Særlig blir barnebarnet Silfa en viktig person. En av sønnene til Karitas, Sumarlidi, kommer hjem med en to år gammel datter og etterlater henne hos bestemor. Dette skjer akkurat da Karitas er klar for å reise til Paris og endelig vie seg helt til kunsten. Igjen er det et barn som hindrer henne, og igjen dukker Bjarghildur opp og vil ha henne. Men Silfa er en jente med vilje og nekter hardnakket å bli med tanten og klamrer seg til Karitas. Så reiser de begge to til Paris.

Kunstnerlivet i Paris rett etter annen verdenskrig er interessant, men her møter vi kanskje den varmeste siden av Karitas. Hennes forhold til Silfa er vakkert skildret.

Men ingenting går som man drømmer om i denne historien. Her er tragedie på tragedie i familien; selvmord og incest, samlivsbrudd og krangling, utestenging og splittelse, men familien holder allikevel på en merkelig måte sammen.

Det er også plass til noen utlendinger i denne familien. Herma som er gift med Karitas bror, er tysk og en organisator som får vist sine brilliante sider når hun hjelper Karitas til å få orden på livet sitt. Når hun flytter inn i huset med sin katt, Bismarck, og ordner opp i de daglige gjøremål, faller det en ro over kvinnene som bor der.

Så er det italieneren som kommer på besøk med Sigmar. En forfinet kar som har nok med bøkene sine.

111

Men først og fremst er det Karitas og Sigmar. Når vil hun gi etter for hans ønske om å leve sammen? Selv om hun egentlig ikke kan tenke seg livet uten ham, stritter hun imot helt til det siste. Da overmanner han henne med bar å bli. Først på de aller siste sidene faller det et litt forsonende slør over henne. Det var da endelig godt!

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s