Aronia – fra bær til saft


Det er ikke så mange som kjenner dem her i Norge. Jeg hadde ikke hørt om dem før for noen uker siden.

Det var naboen som spurte om jeg visste hva aroniabær er, og da måtte jeg si nei til det samtidig som jeg tenkte meg godt om. Jeg hadde kanskje hørt navnet, men visste ikke noe mer. Naboen fortalte at de hadde en stor busk med masse bær de ikke skulle bruke, at de er supersunne og kan kjøpes i saftform i helsekostbutikker til en stiv pris. Hmmm, interessant.

Da var det å google litt for å finne ut mer. Jeg fant at de er særlig mye brukt i Tyskland og Russland og er bra for det meste.

På norsk kalles bærene ofte for svartsurbær eller bare surbær. De brukes mest som prydbusk i Norge, er hardføre og vokser villig i vårt klima. De kan bli opp til 3 meter høye og sprer seg lett, så pass på!

aronia_melanocarpa_fruits_photo_file_pdb_128kb

Bærene smaker litt som slåper, de er «snurpete» og altså ganske sure. De bør være helt modne når de høstes og trenger gjerne en frostnatt eller en omgang i fryseren.

Også så sunt som det er! De inneholder så mye antioksydanter at blåbær blir bare blåbær til sammenligning! Derfor styrker de immunforsvaret, men i tillegg regulerer de blodtrykket, senker kolesterolinnholdet i blodet, beskytter urinveiene og virker styrkende på hjertet. Det må jo regnes som et slags universalmiddel! Så hvorfor bruker vi dem så lite her i landet?

Det var avgjort! Dette måtte prøves!

Jeg utstyrte meg med en kurv og gikk opp til naboen. Busken var så full, og klasene så store at på mindre enn en halv time hadde jeg fire kilo! Det fikk holde i første omgang. Jeg fordelte dem i to plastposer på 2 kilo hver og la dem i frysa. Der kunne de ha blitt liggende lenge om jeg ikke hadde bestemt meg for at her skulle det prøves!

Det var mange fancy oppskrifter på nettet med blandinger med annen frukt, krydderier og brennevin. Jeg snakket med flere som har prøvd å lage saft, og til slutt bestemte vi oss for den aller enkleste måten som en bekjent i helsekostbutikken anbefalte.

helios-aronia-juice-ren-usoetet_medium

Vi tok opp en kilo fra frysa, la dem rett i ei gryte og helte på litt vann (litt betyr her omtrent en halv liter). Så lot vi det koke opp og boble noen få minutter og satte det til kjøling. Lot det så renne gjennom et dørslag, og vips! Så hadde vi en flaske med aroniasaft. Vi syntes den var så god slik den var at vi ikke føyde til noe sukker. Et lite glass blandet opp med vann hver morgen skal gjøre oss så sunne som aldri før! Godt er det også!

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Hvasser. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s