FNs Internasjonale Fredsdag og oss


Siden Tønsbergs Blad valgte ikke å ha ett ord om årets fredsdag, verken med innsendt innlegg eller egen dekning, får vi ta bloggen i bruk og håpe at noen leser dette.

Markeringen i Tønsberg har nå en 17 år lang tradisjon og samler et halvt hundre talls mennesker med forskjellig bakgrunn. Foredraget som ble holdt i år av Liv Tørres fra Nobels Fredssenter hadde mange hatt glede og nytte av å høre.

20160921_183510-1

 

Vi i Brobyggerne i Tønsberg fortsetter markeringen til neste år, så hold av 21. september. Her er litt bakgrunn for dagen:

startsidafredsdagen_0

Det fins mange internasjonale minnedager innstiftet av FN. Vi har FN-dagen (24. okt.), Menneskerettighetsdagen (10. desember), Holocaust dagen (27. januar) og mange flere.

En ting er at Generalforsamlingen i FN oppretter en slik dag, men for å få den til å virke trengs det foreninger, organisasjoner og enkeltmennesker. Det betyr ikke at en slik dag kan bevirke de helt store forandringer, men den kan minne oss på noe, gi større bevissthet og informere dem som ikke vet.

Slik er det også med Fredsdagen den 21. september. Historien om denne dagen viser tydelig hva et enkeltmenneske kan gjøre, og hvordan en slik dag faktisk kan skape en forskjell.

peace-one-days-jeremy-gil-007

FN ba i 1981 om en internasjonal fredsdag, og fra 1982 ble den markert på tredje tirsdag i september.

Nesten 20 år senere oppdaget den engelske skuespilleren og filmmakeren Jeremy Gilley dagen da han ville lage en film om fred i verden. Han mente det burde være en fast dato og bestemte seg for å gjøre noe med det. Med dette klare mål for øyet la han ut på en reise i lånt dress og slips og klarte å komme inn til mange mektige mennesker som Dalai Lama og Koffi Annen. Alle støttet ham, og med hjelp fra regjeringene i Storbritannia og Costa Rica fikk han forslaget opp i Generalforsamlingen. Det ble enstemmig vedtatt at dagen skulle være 21. september hvert år.

Med en seremoni skulle dagen lanseres utenfor FN bygningen den 11. september 2001. Seremonien ble avbrutt da meldingen kom om flyene som stupte inn i tvillingtårnene.

Verre kunne det ikke starte, men Gilley ga seg ikke og arbeidet målrettet for å fremme dagen. Det gikk tregt til å begynne med, inntil han fikk med seg noen markerte kjendiser som Angelina Jollie og Jude Law. Da kom journalistene og fotografene til arrangementer i Fredsdagens navn.

judelawjeremygilleyfnc-xmvxa7ym

Gilley og Jude Law ville fokusere på et av de mest betente områdene i verden for å vise hva man kunne få til med våpenhvile for en dag. De valgte Afghanistan og fikk alle parter til å legge ned våpnene denne dagen i 2007, noe som førte til at 10.000 helsearbeidere kunne reise inn i de mest urolige områdene og utføre sine plikter med vaksinering og helsekontroll av barn.

peace-one-day-2016

Siden den gang har disse to arbeidet uopphørlig med denne dagen. Hvert år har det vært arrangert konserter, seminarer, konkurranser og andre tilstelninger, og langsomt har dagen nådd ut til millioner av mennesker. Man regner nå med at over en milliard mennesker kjenner til dagen, og flere millioner av dem gjør noe for å skape fred den 21. september, det være seg vennskapssammenkomster i de lokale miljøer, i familiene, på skoler og på idrettsbanen. De siste tre årene har det vært fokusert på distriktet i Afrika som kalles The Great Lakes District som inkluderer Kongo, Burundi, Rwanda, Uganda og Tanzania. Organisasjoner, kirker, foreninger, skoler og universitet har involvert seg, og på selve dagen har det vært holdt store konserter med tusenvis av mennesker til stede og kjente artister som Akon på scenen og Jude Law som konferansier. Flere kjente personer har talt dagens sak, og mange tusen mennesker har nytt godt av dagen da hjelpeorganisasjoner kan komme til med sin nødhjelp fordi våpnene har stilnet.

21-09-14

Her i Norge har dagen ikke fått det helt store gjennomslaget. Men kanskje er det på tide at den får det nå når hatkriminalitet er blitt et nytt og mye bukt ord.

Vi kunne absolutt trenge en fredsdag.

I Tønsberg har en liten gruppe kvinner markert dagen i mange år. De kaller seg Brobyggerne og har hatt som sitt mål å samle folk fra forskjellige trosretninger til en felles markering for fred.

img_7570-2

Fredstekster leses foran fredstreet.

Disse kvinnene plantet i 2000 et fredstre ved Kristinastatuen opp mot Slottsfjellet og fikk med seg representanter for Den Norske Kirke, Den Katolske Kirke, Baha’i samfunnet, Human-Etisk forbund og Islam til felles markeringer.

21-09-16

De siste årene har dette funnet sted i samarbeid med Slottsfjellmuseet.

Det er samling ved fredstreet med oppleste tekster om Fred, vandring over Slottsfjellet og et foredrag på Slottsfjellmuseet til tema. I år kom direktøren for Nobels Fredssenter, Liv Tørres, og snakker om Fredsprisen og Fredssenteret.

20160921_181948-1

Vi tror ikke at vi kan skape fred i Midt-Østen eller Ukraina ved å gå i tog over Slottsfjellet og høre på et foredrag, men vi tror at det er viktig å stoppe opp på en slik dag og reflektere over verdens tilstand. Og vi håper at våre myndigheter legger merke til at det finnes mennesker også her i landet som vil minne dem og oss om at FRED er viktig.

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, De som vil noe mer, Lokalsamfunnet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s