Raniero di Ranieri – reisen fra hån til heder.


Selma Lagerløfs «Kristuslegender» kom ut i 1904. Den inneholder 11 fortellinger om ydmykhet, kjærlighet og medfølelse. Det er fortellinger med allment menneskelig innhold til tross for deres bibelske utgangspunkt.

uten-navn

En av fortellingene er om Raniero di Raniere, en villstyring fra Firenze. For å få sin store kjærlighet, Francesca lover han å dra til det hellige land og hente ild fra det hellige alter. Han skal selv bære flammen hjem. Det mener folk er umulig og håner ham for hans naivitet og overmot.

Men Raniero drar og klarer seg gjennom store strabaser der flammen nesten slukner flere ganger.

Vel hjemme i Firenze går han inn i Domkirken og tenner lyset på alteret. Folk vil ikke tro at det er den hellige flamme som han har klart å bevare på veien, men et tegn viser seg gjennom en fugl som kommer flyende og slukker flammen, men begynner selv å brenne. Da lar folk seg overbevise, og Raniero får sin Francesca og blir hyllet.

img_4082

Selma Lagerløf kalte historien for «Lysflammen», og på 50-tallet laget Jens Bjørneboe en dramatisering av denne historien for sin klasse på Steinerskolen. Han mente at den kunne tjene som en god pedagogisk historie for barn og unge. Raniero viser mot og utholdenhet og blir på denne måten lutret. Han går fra hovmod til ydmykhet, og blant folk går han fra hån til heder.

Mange klasser i steinerskolene har spilt dette spillet og bruker det den dag i dag.

14344334_1390260487653152_7803127642024790299_n

I kveld fikk vi oppleve denne historien som et vandrespill på Slottsfjellet i Tønsberg. Det er kulisser som passer godt til historien. Det var videregående på Steinerskolen i Vestfold som spilte. De har i høst flyttet inn i den gamle Slottsfjellskolen og har selve Slottsfjellet som sin skolegård.

I tidsriktige kostymer, med mange forskjellige instrumenter, fortellere, gjøglere, jomfruer og riddere førte ungdommene publikum fra scene til scene over Slottsfjellet og ned på Tallak. Første scene var i Firenze, og så begynte reisen til Raniero som korsfarer til det hellige land. Der fikk han tent ilden, og det skulle feires. På scenen på Tallak kom magedansende jenter frem, og musikken spilte opp, narren fortalte en historie, og Raniero passet flammen.

Så ble vi ført opp til Seterkafeen, og en hest kom til syne i solnedgangen. Vi så forsøk på å rane flammen fra Raniero, hvordan han delte den med en fattig kone og hennes barn som trengte varme, hvordan folk hånet ham og kalte ham en «gærning», men hvordan han beskyttet ilden hele tiden.

14469644_1138977739501725_3473869023061672551_n

Foto: Gether Rise

Til slutt ble vi ført ned til Domkirken der Raniero fikk bevist at han hadde med den hellige ild og tente lyset på alteret. Da kunne han ta Francesca med seg nedover kirkegulvet til kraftige orgeltoner.

Det var imponerende å se hvordan elever og lærere hadde løst de forskjellige utfordringene i spillet. Vakker musikk fra middelalder og renessanse med både sang og instrumental, dans og slåsscener, røvere og gjøglere. Været var helt på skolens side i kveld; kveldssolen skinte akkurat der den skulle, inn fra Vestfjorden da Raniero tente ilden i Det Hellige land, for ikke å snakke om da hesten red foran solens siste stråler over Vestfjorden.

14492534_1138978026168363_1243586824888177245_n

Foto: Gether Rise

Det ble til tider ren magi.

Det er 16 år siden dette spillet ble vist ved steinerskolen i Vestfold. Den gang var hele skolen med, og ferden gikk fra Vestskogen, gjennom skogen til Nøtterøy Kirke. Det var iskald vår med den siste snøen i hellingene, og det var minnerikt. Denne gangen dannet Slottsfjellet bakgrunn, og det var det lille videregående som spilte, men de klarte å fylle det og få publikum med. Mange var det som møtte opp og fikk se Raniero reise fra hån til heder.

Tusen takk.

Dette innlegget ble publisert i Bøker, Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s