Peter den store som opera


Da jeg studerte i Leningrad på 70-tallet, gikk jeg ofte på Kirovteatret (i dag har det fått tilbake sitt gamle navn Mariinskij). Jeg så hele repertoaret deres. Det meste var jo kjente operaer og balletter, men jeg satte størst pris på å se de russiske, for mange av dem er sjelden å se andre steder. Foruten kjente operaer som Jevgenij Onegin, så jeg Boris Godunov og Ivan Susanin, Spar dame og en helt ny opera den gang, «Pjotr Pervyj», eller «Peter den store» som vi ville ha kalt den. Det var en storslått opera med gedigent kor og drøssevis med folk på scenen som fortalte om tsar Peters liv. Komponisten var en Petrov. Jeg har aldri hørt eller sett noe til denne operaen siden, men jeg kan ikke glemme den.

1717-peter-1

Størst inntrykk gjorde scenene med Peter som båtbygger i Holland der han var i stor, hvit linskjorte med innsydde røde stykker under armene. Han som spilte/sang Peter var en stor og røslig kar med en voldsom stemmeprakt.

Antagelig var denne operaen, selv for en russisk scene, litt mye av det gode i sin pomp og prakt, men jeg elsket den og så den minst to ganger.

 51jp4wgbn1l__sy445_

I går var jeg på konsert i Bolsjoj Zal i Filharmonien i St. Petersburg. Den samme salen som i sin tid var åsted for første oppføring av Sjostakovtsj’ Leningradsymfoni. Det var midt under krigen, og musikerne var så utsultet at de nesten besvimte, men symfonien skulle oppføres! Og den skulle direkteoverføres til skyttergravene! Ikke rart at denne salen har fått Sjostakovitsj’ navn.

lg_bolshoi_zal__philarmonii%20full

I går var det jubileumskonsert for den samme komponisten i anledning hans 110 års dag. Selv døde han i 1975, men har etterlatt seg et stort antall verk som spilles jevnlig over hele verden.

På denne jubileumskonserten ble det spilt noen av de lettere verkene til Sjostakovitsj som Ballett suite nr. 1 og noe filmmusikk. I tillegg var det tre små stykker av en komponist ved navn Petrov. Det var tre utdrag fra hans ballett «Verdens skapelse» som blir betegnet som en morsom fremstilling av dette bibelske tema. Den er blitt spilt mange ganger og høstet mye ros. Og flott musikk var det! For oss spilte et orkester ved navn «Det statlige, akademiske, russiske orkester oppkalt etter Andreev» med dirigent Khokhlov. Det overraskende var at de spilte på balalaikaer, og det var mange av dem! Over 60 musikere! Det sies at Andreev som orkesteret er oppkalt etter, hadde som mål å forene «snippkjole og balalaika», altså det opphøyede og det folkelige. Det har han i alle fall lyktes med i det vi hørte!

Jeg ble nysgjerrig på denne Petrov som ikke hadde noe fornavn, og henvendte meg til den unge damen som satt ved siden av meg og spurte om hun kjente denne komponisten. Det gjorde hun, og hun kjente balletten som hun var svært begeistret for!

creation-of-the-world-moscow-classical-ballet-129

Det underlige var at hun ikke kjente til operaen om Peter den store. Det er helt tydelig at denne har gått i glemmeboken. Men hun slo straks opp på sin telefon og fant at jo, det er den samme komponisten som heter Andrej Petrov og har skrevet både denne operaen og balletten om verdens skapelse. Yes! Da har jeg funnet ham. Jeg spurte om balletten går på noen scener nå, men det trodde hun ikke: «Nå fins den bare på video», mente hun.

Det er jo litt trist at denne herlige musikken ikke spilles på de store russiske scenene for tiden, men kanskje kommer den frem igjen senere.

Det var i alle fall en stor opplevelse å høre Andreevorkesteret spille alt dette på sine balalaikaer av alle størrelser!

andrei_petrov

Andrej Petrov

Jeg har forresten funnet ut at Andrej Petrov var fra Leningrad/St. Petersburg og levde fra 1930 til 2006. Han fikk masse utmerkelser og tittelen «Folkets artist» i 1980. En komponist som det er vel verdt å bli kjent med.

 

 

Dette innlegget ble publisert i Reiser, Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s