Jeg kjøpte mitt første russiske blomstersjal i 1974. Det var røde blomster på sort bunn. Jeg brukte det til det var så tynnslitt at jeg kunne lese avisa gjennom det.
Varenka
Siden har jeg kjøpt og fått flere, og jeg har brukt dem daglig i alle disse år.
De siste 2-3 årene har det oppstått egne butikker i St. Petersburg der disse sjalene er den eneste varen. Det er som et fargebad å komme inn i butikkene der sjalene henger på alle vegger i alle farger og størrelser.
Ute på gaten og i konsertsaler og på teatre ser man mange kvinner, og særlig yngre jenter, med disse sjalene, sirlig dandert slik at blomstene kommer tydelig frem foran på brystet. Det er tydelig at de nå er populære.
Dette er en gammel tradisjon som nå er i vinden igjen, kanskje fordi at alt russisk nå er «in»?
De fleste av disse sjalene blir produsert i en liten by utenfor Moskva som heter Pavlovski Posad. Der ble fabrikken «Pavlovo Posad Sjal Fabrikk» grunnlagt i 1812, og har siden produsert sjal. I dag produseres omtrent 800 forskjellige sjal, skjerf og duker i denne fabrikken. Designere er ansatt for å utarbeide nye mønstre samtidig som de tar hensyn til gamle tradisjoner. Disse blir nøye kontrollert av et «kunstnerråd» og overvåket av kulturdepartementet.
Resultatet er at det stadig kommer ny design og farger, men at de er gjenkjennbare som de tradisjonelle sjalene fra over to hundre år tilbake.
«Bønn»
Mange av sjalene ligner veldig på noen av de norske bunadssjalene. Ikke vet jeg hvordan de er blitt påvirket, men en sammenheng er det utvilsomt her.
Om du tar en titt på merkelappen som henger på hvert sjal, vil du for det første se at det står 100 % ull. Fabrikken har alltid brukt rene naturmaterialer som ull, bomull og lin. Fabrikken varogså den første i verden til å bruke en fargemetode uten forurensende kloring. En tid gjorde dette at de lå tilbake for andre fabrikker, men nå ser de at de var foran sin tid med en miljøvennlig farging.
«Suksessens hemmelighet»
På merkelappen står også navnet på sjalet, for hvert design har sitt navn som kan være et kvinnenavn eller for eksempel «Vårmorgen», «På vindens vinger», «Bønn» eller «Morgensol». Videre står også navnet på designerne på merkelappen, så her får man sitt navn påskrevet. Sjalene har forskjellige størrelser, det minste er 89 x 89 cm, og det største er 148 x 148 cm med et par størrelse imellom dem.
For oss som har lært å se på disse sjalene med litt «kjennerøyne» er det en ren nytelse å kunne henge et slikt sjal rundt halsen, både fordi de er vakre og – ikke minst – fordi de er varme. Tynn ull er usedvanlig behagelig å gå med på en kald høst- og vinterdag. De nye designene tar også inn litt mer duse farger enn de tradisjonelle kraftige i rødt, blått og grønt med sort eller hvit bunn. De appellerer kanskje mer til oss nordiske sjeler og gjør oss til gode kunder når vi først oppdager dem.
Sommerskumring
Det er klart at slike produkter må bli dyre, men med dagens rubelkurs blir det ganske billig for oss. Det er virkelig verdt et besøk i en sjalbutikk. I St. Petersburg ligger en av butikkene rett overfor inngangen til den nye metrostasjonen Admiralitetskaja, veldig sentralt og greit.
Er du på noen av steinerskolenes julemarkeder på Østlandet, finner du boden vår «Du Store Verden», og der er de russiske sjalene, spesielt hentet fra St. Petersburg hvert år.
Hei! Jeg har vært på flere Steinermarkeder i Oslo de siste årene, men ikke sett noen som selger russiske sjal. Har du noen til salgs eller kan du tipse meg om hvor jeg kan få tak i et? 🙂
Mvh Anne Kjerstin
Vi har solt på Hovseter og Grav e siste årene. Nå har vi noen få igjen etter markedene, og jeg har bilder av dem. Hvis du sender meg en mail, kan jeg sende deg bildene: astridbjonness@combitel.no Hvis du vil ha et av dem, kan jeg sende det i posten.
Hei!
Jeg driver med å selge skjerf og sjaler. Nå har jeg en stor og fin kolleksjon av russiske fargerike pavlopasadske sjaler. Jeg kan sende bilder av disse, hvis du vil gi meg e-post adresse. Håper å høre fra deg.
Mvh
Irina
Vi selger dem også, men akkurat nå har vi ikke så mange inne. Hvor holder du til? Vi selger dem til inntekt for steinerskoler forskjellige steder i verden.
Hei
Jeg er interessert i sjal
mvh
Elisabeth
elsoha@online.no