Russiske sjal – en fargesprakende tradisjon


Jeg kjøpte mitt første russiske blomstersjal i 1974. Det var røde blomster på sort bunn. Jeg brukte det til det var så tynnslitt at jeg kunne lese avisa gjennom det.

varenka

Varenka

Siden har jeg kjøpt og fått flere, og jeg har brukt dem daglig i alle disse år.

De siste 2-3 årene har det oppstått egne butikker i St. Petersburg der disse sjalene er den eneste varen. Det er som et fargebad å komme inn i butikkene der sjalene henger på alle vegger i alle farger og størrelser.

img_4087

Ute på gaten og i konsertsaler og på teatre ser man mange kvinner, og særlig yngre jenter, med disse sjalene, sirlig dandert slik at blomstene kommer tydelig frem foran på brystet. Det er tydelig at de nå er populære.

Dette er en gammel tradisjon som nå er i vinden igjen, kanskje fordi at alt russisk nå er «in»?

58239d16-1054-4949-b9f4-9bb089a359f8_org_medium

De fleste av disse sjalene blir produsert i en liten by utenfor Moskva som heter Pavlovski Posad. Der ble fabrikken «Pavlovo Posad Sjal Fabrikk» grunnlagt i 1812, og har siden produsert sjal. I dag produseres omtrent 800 forskjellige sjal, skjerf og duker i denne fabrikken. Designere er ansatt for å utarbeide nye mønstre samtidig som de tar hensyn til gamle tradisjoner. Disse blir nøye kontrollert av et «kunstnerråd» og overvåket av kulturdepartementet.

Resultatet er at det stadig kommer ny design og farger, men at de er gjenkjennbare som de tradisjonelle sjalene fra over to hundre år tilbake.

molitva

«Bønn»

Mange av sjalene ligner veldig på noen av de norske bunadssjalene. Ikke vet jeg hvordan de er blitt påvirket, men en sammenheng er det utvilsomt her.

Om du tar en titt på merkelappen som henger på hvert sjal, vil du for det første se at det står 100 % ull. Fabrikken har alltid brukt rene naturmaterialer som ull, bomull og lin. Fabrikken varogså den første i verden til å bruke en fargemetode uten forurensende kloring. En tid gjorde dette at de lå tilbake for andre fabrikker, men nå ser de at de var foran sin tid med en miljøvennlig farging.

sekret-uspekha

«Suksessens hemmelighet»

På merkelappen står også navnet på sjalet, for hvert design har sitt navn som kan være et kvinnenavn eller for eksempel «Vårmorgen», «På vindens vinger», «Bønn» eller «Morgensol». Videre står også navnet på designerne på merkelappen, så her får man sitt navn påskrevet. Sjalene har forskjellige størrelser, det minste er 89 x 89 cm, og det største er 148 x 148 cm med et par størrelse imellom dem.

For oss som har lært å se på disse sjalene med litt «kjennerøyne» er det en ren nytelse å kunne henge et slikt sjal rundt halsen, både fordi de er vakre og – ikke minst – fordi de er varme. Tynn ull er usedvanlig behagelig å gå med på en kald høst- og vinterdag. De nye designene tar også inn litt mer duse farger enn de tradisjonelle kraftige i rødt, blått og grønt med sort eller hvit bunn. De appellerer kanskje mer til oss nordiske sjeler og gjør oss til gode kunder når vi først oppdager dem.

letnie-sumerki

Sommerskumring

Det er klart at slike produkter må bli dyre, men med dagens rubelkurs blir det ganske billig for oss. Det er virkelig verdt et besøk i en sjalbutikk. I St. Petersburg ligger en av butikkene rett overfor inngangen til den nye metrostasjonen Admiralitetskaja, veldig sentralt og greit.

Er du på noen av steinerskolenes julemarkeder på Østlandet, finner du boden vår «Du Store Verden», og der er de russiske sjalene, spesielt hentet fra St. Petersburg hvert år.

 

 

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Reiser, Russland. Bokmerk permalenken.

5 svar til Russiske sjal – en fargesprakende tradisjon

  1. Anne Kjerstin sier:

    Hei! Jeg har vært på flere Steinermarkeder i Oslo de siste årene, men ikke sett noen som selger russiske sjal. Har du noen til salgs eller kan du tipse meg om hvor jeg kan få tak i et? 🙂

    Mvh Anne Kjerstin

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s