99 år siden oktoberrevolusjonen


For et par dager siden kom jeg til å tenke på at jeg var i Sovjet da 60 års dagen for revolusjonen ble feiret. Det var i 1977.

Jeg bodde på studenthjem i daværende Leningrad på ulitsa Sjevtsjenko, en gate som altså var oppkalt etter en ukrainsk forfatter og maler som ble født i 1814 og levde som livegen til han ble frikjøpt i 1838. Ikke å forveksle med fotballspilleren av samme navn.

marx_engels_lenin_stalin-440x190

Byen var kledd i rødt denne novemberdagen i 1977. Det var røde flagg overalt, store plakater som dekket hele vegger av Lenin og Marx, men også daværende generalsekretær Brezjnev.

Jeg kom aldri frem til å se noen parade, for det var så mye politi og vakter overalt, at det der var ikke for meningmann. Men på studenthjemmet skulle det være fest.

Av en eller annen mystisk grunn havnet ofte slike fester på mitt rom, eller mitt og Tanjas rom. Det var vi som delte rom, hun var fra Arkhangelsk og jeg fra Norge. Hun var lyshåret og blåøyd og jeg mørkhåret og brunøyd.

Vi lagde vel det vi pleide, tenker jeg, det som det var mulig få tak i, og det ble venegret. Det er en slags salat med rødbeter, løk, salte agurker og grønne erter blandet med olje og litt majones, og – om vi hadde – salt og pepper. Til det ble det servert sort brød og te. Selvsagt var det også vodka, men det kan vi forbigå i stillhet.

maxresdefault

Jeg husker i alle fall at vi innførte et passord for å komme inn på rommet.

Vi som var innenfor skulle spørre:

«Сколько лет советской власти?»

Og de skulle svare:

«шестдесять лет»

Som altså betyr: «Hvor mange år er sovjetmakten?» «Seksti år.»

Det holdt vi på med hele kvelden, og det ble morsommere og morsommere etter hvert som kvelden gikk. Til slutt hadde vi konkurranse om hvem som kunne si det fortest. En god øvelse for oss utlendinger.

Jeg husker også at vi kjøpte store propagandaplakater, for det var så fine farger på dem, og de lyste opp den går hverdagen som vi så overalt.

sovjetisk_historie_lenin_revolusjonen_stor

I dag er det 99 år siden revolusjonen, og i dag gikk 5500 soldater i parade på Den Røde Plass i gamle uniformer for å minnes paraden fra 1941 da soldatene gikk rett ut til fronten i krigen for å kjempe mot nazistene. Ja, man kan få mange slags assosiasjoner til en slik minnesmarkering av dagen.

С праздником!

 

 

Dette innlegget ble publisert i Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s