Fader Johannes i Tønsberg: ortodoks advent og jul.


Det var både høytidelig og eksotisk da fader Johannes fra den ortodokse kirke kom inn døren i Solvang kirken i Tønsberg denne uken.

image

Fader Johannes

Han skulle snakke om den ortodokse feiringen av advent og jul. Jeg vet ikke hvilke forventninger de fremmøtte hadde, men jeg forestiller meg at noen kanskje ventet å høre om matoppskrifter, pynt til juletreet, familiehygge med leker og sanger i forbindelse med høytiden.

Slik ble det ikke.

Julen er ikke den største høytiden i den ortodokse kirke. Det er påsken. Julen heter «Kristi fødsel» og dreier seg utelukkende om den hendelsen som fant sted i Bethlehem for over 2000 år siden. Den har svært lite med vår familiefest og matfråtsing å gjøre.

arc00308l

Petjsory klosteret utenfor Pskov.

Vi fikk høre om førti dagers faste i forkant av 25. desember. Vi hørte hymner som blir sunget i den tiden, og vi fikk en forklaring på datoforskyvningen. Den gamle kalenderen som vi hadde her i landet til 1700, og som i Russland ble forandret i 1918 etter revolusjonen, kalles den julianske og er oppkalt etter Julius Cesar. Den er litt upresis og henger etter med 13 dager. I 1582 ble den gregorianske kalender innført i Roma og ble oppkalt etter den daværende paven som var Gregor XIII.

Er det noe den ortodokse kirke ikke vil rette seg etter, er det paven. Derfor kaller de den nye kalenderen for «den reformerte julianske kalendere», ikke noen pave skal få denne æren!

Den ortodokse kirke bestemte å holde seg til den julianske kalenderen, og gjør det den dag i dag. Men for dem er det fortsatt jul den 25. desember, Det er bare det at det faller på den 7. januar i forhold til vår kalender.

Vi fikk se ikonet som brukes denne dagen der Maria er avbildet på en klippe i sin røde kjortel. Den røde fargen kommer av porfyren i hulen der Jesus ble født.

pravoslavnoe-rozhdestvo-v-rossii-2015-2

Kristi fødsel

Vi fikk høre hymner og skriftsteder som blir brukt i forberedelsene til feiringen. Selve julaften, den 24. desember, er det streng faste fra kl. 24.00, og det som tradisjonelt skal være en midnattsgudstjeneste den 25. er nå forskjøvet til tidligere på dagen, så det ikke skal bli for lenge for de fastende.

Så fikk vi høre om gudstjenestene som går omtrent døgnet rundt.

Det var en ganske stille forsamling som fikk høre alt dette, og mange av kommentarene la også vekt på at dette hadde vært «lærerikt».

Det var en fremstilling med masse symbolikk, store bilder i et høytidelig språk som er ganske så fremmed for de fleste av oss her i landet.

165994

Hvordan havner så en norsk mann inn i denne tradisjonen som er så langt fra vår koselige, overdådige og familiehyggelige julefeiring?

Fader Johannes heter opprinnelig Rolf Johansen og kommer fra Arendal. Som ung mann reiste han til Valamo klosteret i Finland i 1969 og fikk der en innføring i ortodoksien. Senere studerte han teologi i Oslo og ble etter hvert forstander for Den Hellige Nikolajs menighet i Oslo. Det er den eldste ortodokse menigheten i Norge som ble grunnlagt av russiske flyktninger her i landet i 1931. De holdt lenge til i kjelleren i Majorstua kirke, men flyttet etter hvert til Teisen og fikk i fjor sitt eget kirkebygg.

hellige_nikolai_kirke_2015

Hellige Nikolaj kirke 2015

Det som begynte som en russisk ortodoks menighet teller i dag 1100 medlemmer fra mange forskjellige nasjonaliteter.

Fader Johannes har siden 1980 bodd i kloster. De første 15 årene på Vestre Toten, og siden 2000 i Hurdal der et kloster er bygget opp med egen kirke etter mønster av en russisk «Tsjasovnja» (klokketårn).

Gjennom alle disse årene har fader Johannes arbeidet med å oversette og utgi tidsskriftet «Ortodoks Røst», oversatt og fått utgitt flere bøker, holdt utallige foredrag samtidig som han passer sin plikt med å holde gudstjeneste og ta imot gjester. Det var på alle måter et eksklusivt møte med en sjelden personlighet i Tønsberg for noen dager siden.

ortodoks_jul

Hva med alt det andre som julen inneholder, som juletre, julegaver, julenisse osv. Joda, de finnes også i land med ortodoks tro. I Russland er det meste av dette flyttet til nyttårsaften og kalles for nyttårstre, nyttårsgaver og nissen heter Fader Frost og har med seg en ung jente som hjelper som heter «Snegurotsjka! (snøprinsessen).

Det er påsken som er den store høytiden for de ortodokse, og fader Johannes sa at det er som 17. mai, jul og påske i ett. Så det er en stor fest med både familie og venner.

 

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s