Etter stormen


Da har stormen lagt seg og julehelgen er over. Vi er i romjula og har late dager. Det ble en dramatisk jul – igjen. Stormen herjet særlig på Vestlandet og Sørlandet og på fjellet. Her ved Oslofjorden merket vi det særlig på høyvannet og ulingen på kvelden 2. juledag, men det gikk bedre enn vi fryktet, i alle fall her ytterst i fjorden.

img_4164

Høyvannet trekker seg tilbake

Hendelsene ellers i verden har vært av høyst forskjellige slag, men ulykker og vær har stått for de største overskriftene. Først var det flyulykken i Russland som tok 92 liv. Hele Aleksandrovkoret forsvant i Svartehavet på vei fra Sochi til Syria. Koret som tidligere het Den Røde Armes kor og orkester, hørte jeg en gang i Oslo Konserthus. Det var fabelaktig. Det var her vi hørte disse usannsynlig dype russiske stemmene. Det ble stiftet i 1928 og er i dag oppkalt etter sin første dirigent.Aleksander Vasiljevitsj Aleksandrov (1883-1946). Foruten koret med noen av Russlands beste stemmer besto ensembelet av profesjonelle dansere. 64 av dem døde i flystyrten. Et uerstattelig tap for russisk kulturliv.

800px-chor_aleksandrowa_i_balet_27_pazdziernika_2009_warszawa

Aleksandrov kor og danse ensemble.

Senere i jula døde popikonet George Michael 53 år gammel. Det avsluttet et år med et sterkt inngrep i popverden som begynte med David Bowie, fortsatte med Prince og Leonard Cohen.

Av annet nytt i jula var det Tyfon på Filippinene som tok livet av minst 6 personer, eksplosjoner i Kabul og FNs resolusjon mot Israels bosettinger. Rett før jul hadde vi lastebilen som kjørte inn i menneskemengden på et julemarked i Berlin og drepte 12 og skadet mange flere.

Denne bakgrunnen har vi hatt mens vi har sittet rundt bordene med våre ribber og pinnekjøtt, vår sylte og vår lammerull, våre julekaker og våre sildeanretninger. Vi har sett på «Grevinnen og hovmesteren», ventet på «Kvelden før kvelden», hørt Sølvguttene og gått i kirke.

img_4163

Ved bordet

Der ute raste stormen og tok med seg trær og skilt, slo over brygger og broer og skapte en uhyggelig stemning også i Norge. Men det gikk ganske så bra, og nå er det helt stille og sol. Vi har benket oss foran TV’en for å heie fram Magnus Carlsen i hurtig- og lynsjakk VM i Qatar.

img_4166

Landligge. Etter stormen. 3.juledag.

Slik forlater vi 2016 og håper på et bedre år til neste år.

 

Dette innlegget ble publisert i Hvasser, Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s