Et lys fra Pahkla Camphill


Vi fikk et spesielt lys til jul i år. Det var formet som en fem centimeter bred vridd plate med en veke i midten. Når det brenner, former det en slags vinger på begge sider og ser ut som en engel. Dette lyset ble kjøpt på julemarkedet i Tallinn i en bod som Pahkla Camphill hadde. Det fikk meg til å minnes…

img_4167

Det var i julen 1991. Jeg hadde nettopp fått en telefon fra Moskva fra Natasja som hadde vært på besøk hos oss i Tønsberg noen uker før. Hun fortalte at de sultet i Moskva. Det gjorde et sterkt inntrykk på meg, og jeg måtte bare gjøre noe. Vi satte i gang en innsamling av matvarer, fikk låne en bil og sjåfører. Det var en gal ide, men vi dro av gårde. Tanken var å kjøre lasten til Tallinn og få den lastet på toget til Moskva der ved hjelp av noen venner og Natasja som kom spesielt fra Moskva. Alt gikk etter planen. Vi fikk lastet matvarene på et tog og fant en konduktør som lovet å passe lasten helt til bestemmelsesstedet. Vi stolte på ham, og fikk melding senere om at alt faktisk kom frem.

Men vi hadde litt tid i Estland før vi skulle reise hjem på vinterføret. Våre venner ville vise oss noe av det som skjedde der i landet og tok oss med ut av byen. Det er flatt i Estland, og det var vinter med snø og en iskald vind som feide over jordene. Midt ute på marken uten noe som kunne gi ly for vinden, var det nettopp begynt byggingen av to bolighus som skulle bli den første Camphill landsbyen øst for Østersjøen. Den skulle få navnet Pahkla etter stedet. Jeg hadde selv besøkt institusjoner for utviklingshemmede der i landet og visste hvor horribelt det var, og at dette var veldig nødvendig. Vi var glade for å se at husene ble bygget, men mørket, vinden, kulda og den forfyllede og tannløse «vaktmesteren» vi traff i de halvferdige og iskalde husene, var faktisk et ganske begredelig syn. Vi kunne bare håpe….

pahkla

Et par år senere kjørte vi spesielt innom Pahkla. Det var sommer, husene var ferdige og innflyttet, jordene var dyrket, og de trengte hjelp. Vi var 5-6 voksne mennesker og noen barn som tilbød vår arbeidskraft og luket på jordene i noen timer. Vi tilbrakte dagen i den nye lille landsbyen og ble invitert inn i familiehusene der vi ble ønsket velkommen til middagsbordet. Vi fikk høre om utviklingen, verkstedene som skulle tas i bruk og landsbyboerne som var flyttet inn. En tysk ung dame hadde kommet som hjelper, og hun hadde med seg mye musikk, så her ble det spilt og sunget.

pahkla-1

Siden har jeg vært på besøk et par ganger til og fulgt litt med dem. Nå har de fire bolighus, flere verksteder og mye produksjon fra gårdsdriften med melk og kjøtt, grønnsaker og frukt, og altså et lysverksted som produserer fine lys. Det bor ca. 35 mennesker i landsbyen som nå er 25 år gammel.

Her er hjemmesiden deres: http://pahklack.org/?lang=en

Det er ekstra hyggelig å se på «englelyset» som brenner på bordet hos oss om dagen og tenke på alt det som har skjedd siden 1991. Mange mennesker har fått et mer meningsfylt liv gjennom dette initiativet. Fint å få litt perspektiv på livet.

 

 

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, NorBalSam, Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s