2016 – et år fylt av mange prosjekter


Vi var en gjeng lærere og foreldre ved Steinerskolen i Vestfold som startet arbeidet i Baltikum så fort de tre statene var blitt selvstendige på begynnelsen av 1990-tallet. I 1993 grunnla vi NorBalSam (Norsk-Baltisk Samarbeid). Vi satset på å hjelpe nye steinerskoler i Estland og Latvia. Det ble mange morsomme og givende reiser over Østersjøen med maling og skolemateriell, kjøkkentøy og pedagogiske ideer. Så begynte vi å selge «bærbare bål» fra Estland og kunne komme tilbake dit med penger til oppbygging av skolen i Nomme i utkanten av Tallinn. Snart ble det votter og sokker fra Latvia som også ble solgt på våre julemarkeder og ble til ren valuta for skolen i Adazi som vi var med på å starte i 1993.

adazu_bernudarzs

Adazi slik vi møtte det i 1993

Mye tid har gått siden den gang, og NorBalSam utvidet og utvidet med et stort vareutvalg på julemarkeder, lærerstevner, barnehagestevner og Oslokurs. Flere medlemmer kom til, og de reiste i andre himmelstrøk og fikk kontakter med steder der de også ville bygge opp steinerskoler, men hadde minimalt med økonomiske ressurser. Det ble dukkeverkstedet i Qevar utenfor Cusco i Peru, en steinerskole i Buenos Aires i Argentina og kontakter i Russland, India, Nepal, Colombia, Armenia, Kirgisistan og Kenya. Vi var på vei til å bli en norsk bistandsorganisasjon for steinerskoler og ble mer og mer kjent i steinerskolemiljøet i Norge. Overalt dukket vi opp, og de siste 3-4 årene har vi klart å være til stede på opp til 10 forskjellige steinerskolejulemarkeder.

11042305_990684767641353_1150079956384076202_n

Gerd Eva klar for innsats i dukkeboden

Da vi kom til 2016, var vi blitt 11-12 medlemmer mer eller mindre knyttet til gruppen. Vi møttes stadig hver første søndag i måneden som vi har gjort siden 1993, men gruppen hadde forandret seg. De fleste var nå blitt pensjonister, og de andre står på tur til å gå av med pensjon. Hvordan gjør vi det videre?

Noen har gått ut av gruppen eller er mer løselig tilknyttet og trår til med salg på et marked eller stevne, og en håndfull danner kjernen som planlegger, holder kontakter og gjør oppsummeringer.

img_2860

En søndags kveld med noen av NorBalSams medlemmer

Når jeg nå ser tilbake på året som gikk, ser det ganske så bra ut med hensyn til hva vi har fått gjort for å støtte prosjekter flere steder.

Arbeidet med Baltikum er ikke avsluttet, men har gått inn i en ny fase. De skolene vi støttet fra starten av er enten avviklet eller blomstrer. Adazi skolen i Latvia er nå omtrent like stor som vår egen skole og har fått praktfulle nye skolebygg. De har de samme utfordringer som steinerskoler ellers i verden med økonomi, lærerutdanning og elevtilgang. Men de klarer seg nå selv, og vi har sporadisk kontakt slik som gruppen fra vår barnehage som besøkte dem i våres til felles glede og utveksling.

nye-adazi

Adazi skolen i dag!

Dukkene vi kjøper fra Peru er blitt spredd til alle steinerskoler og barnehager her i landet, og har gitt en utsatt gruppe indianerkvinner et anstendig arbeid, og en skole blir langsomt bygget opp for barna deres og andre barn i fjellene utenfor Cusco. I året som gikk har vi solgt omtrent 100 dukker og tilsvarende med dukkeklær i det flotteste materialet man kan oppdrive. Det må være det mest optimale utviklingsprosjekt der barn her i landet får de beste dukkene i rene materialer, kvinner får arbeid og det bygges opp en skole. Bedre kan det vel ikke bli!?

img_3489

Noen av Qevar dukkene

Fra Argentina har vi også fått nydelige dukker av mange størrelser og slag. De blir sydd av mødre, tanter of bestemødre på skolen i Buenos Aires og på den måten kan skolen drives med minimal støtte fra andre hold. Også et meget godt prosjekt å få være med på.

1507715_813674875342344_6124920320800627174_n

Myke dukker fra Argentina

Etter salg på stevner i løpet av året og tilstedeværelse med salgsbod på 7 julemarkeder (Vestfold, Nesodden, Hurum, Bærum, Hovseter, Fredrikstad, Nordstrand) hadde vi en god slump penger å dele ut til jul.

Nina Children Home i Kenya har jeg skrevet om før. Nina Sørlie fortsetter sitt arbeid med et barnehjem og økologisk dyrking. Vi traff henne sist sommer på Tjøme og ble enda mer overbevist om viktigheten av det arbeidet hun gjør. Til jul kunne vi støtte arbeidet med noen tusen kroner.

CES Waldorf i Bogota Colombia har vi også skrevet om flere ganger. Det var ekstra hyggelig å kunne støtte dem i år med den positive utviklingen som er kommet i stand i Colombia etter fredsavtalen mellom staten og FARC. Det er et fantastisk arbeid som gjøres i slummen i utkanten av Bogota der det drives både barnehage og et viktig sosialt senter for barn og ungdom uten andre ressurser.

Ved siden av dukkeverkstedet i Peru har vi også årlig sendt en støtte til et gatebarnsenter i Cusco som gir daglig mat og pleie til barn uten annet hjem. Det gir dem litt ekstra til jul.

img_3808

Målebånd heklet i Armenia

På steinerskolen i Jerevan i Armenia lever lærerne fra hånd til munn, og vi har hjulpet dem til å få komme på noen sommerkurs de siste årene. De føler seg litt utenfor der de ligger ganske alene i Kaukasus med sin fantastiske skole og superkompetente lærere. De trenger først og fremst kontakt med andre, og det har vi hjulpet til med. Det har vi også satt av penger til i år. Det er også verdt å nevne her at takket være den internasjonale kontakten de har fått gjennom sommerkursene, hadde de mot og kraft sist sommer til å arrangere et pedagogisk stevne for Armenia, Russland og Ukraina. Et strålende eksempel på brobygging! Det er også en glede å kunne selge flotte heklede dyr som gir arbeid til en gruppe kvinner lengst syd-øst i landet på den urolige grensen til Azerbaidsjan der det er jevnlige beskytninger. De kvinnene har ikke noen annen mulighet til arbeid, men kan nå heve en liten lønn mens vi selger håndverket deres.

Vi holder også åpent for støtte til steinerskoler i Nepal så snart vi får bekreftende meldinger på at vår støtte fra i fjor er gått dit den skal.

Vi har også kontakt til Nadeshda skole og landsby for utviklingshemmede i Kirgisistan, Svetlana Camphill og Svetsje skole for utviklingshemmede i Russland, Steinerskolen i Vilnius, Litauen og et skoleprosjekt for rombarn i Ungarn, men her avventer vi ny informasjon før vi sender mer støtte.

I 2016 klarte vi også å få kanalisert penger fra et fond i Bergen til eurytmiutdannelse i Liatuen. Det var gøy!

eurytmister-i-kaunas

Forventningsfulle eurytmistudenter i Litauen.

Vi har altså klart å gjennomføre enda et år med høy aktivitet og støtte til flere prosjekter selv om vi måtte skjære ned på noen utsalg da vi var for få mennesker til å ta seg av alt sammen.

Vi er glade for at vi kan gjøre dette arbeidet som gir et litt bedre liv for en del mennesker rundt omkring i verden.

Når vi da hører fra den internasjonale oppsummeringen av året 2016, er det virkelig andre ting enn terror og krig å se. Fredsavtalen i Colombia er et stort fremskritt, og det faktum at det ikke er startet en eneste ny krig i det året, gir også håp. Så håper vi intenst på at våpenhvilen i Syria skal holde og at det endelig kan skje noe oppløftende der.

Da kan vi gå inn i et nytt år med nytt håp og ny innsats for igangsatte prosjekter.

Godt Nytt År til Alle og Takk For det Gamle!

 

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, NorBalSam, Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s