Nyttårsforsetter 2017


«I morgon skal eg byrja eit nytt og betre liv», sier Jakob Sande, men det beste er det han føyer til: «trur eg». Det uttrykker vel akkurat det mange av oss tenker når det begynner et nytt år. Vi vil gjerne også begynne med noe nytt, forandre på noe og bli bedre til noe. Er det nå vi skal gjøre en innsats for å forbedre verden?

nyttarsforsetter%20og%20trening

Som det heter: «If you wanne make the world a better place, take a look at yourself and make that change».

Men vi vet vel alle hvor vanskelig det er å forandre på noe med en selv, forandre en vane eller legge om til en ny livsstil. Det kan være den minste ting, men det er ikke lett. I det siste A-magasinet for 2016 står det en artikkel om nettopp dette. Det henvises til en studie som ble gjort ved University College London der 96 personer ble med på et slikt eksperiment. Det var alle mulige småting som å drikke et glass vann til lunsj eller løpe en tur før middag. Det viste seg at det tok fra 18 til 254 dager å forandre en vane. Gjennomsnittet var 66 dager. Det er altså en skikkelig utholdenhetsprøve og en viljeanstrengelse å skulle forandre på noe med seg selv. Ikke rart at de fleste nyttårsforsetter ikke holder mer enn i ei uke.

Selv har jeg forsøkt mange forsett, men ikke bare til nyttår. De vanligste forsettene har med fysisk helse å gjøre; det er selvsagt slanking, men også trening, kosthold og andre ting som skal bedre helse og utseende. Men det er mye annet man kan forsøke å forandre på.

nyttarsforsett-300x300

Mitt beste nyttårsforsett hadde jeg for flere år siden. Da bestemte jeg meg for ikke å ta imot plastposer i butikkene. Det gikk skikkelig sport i det, og hver gang jeg ble tilbudt en pose, takket jeg nei og sa at jeg ikke vil drukne i plast. Mange av butikkpersonalet var enig med meg og uttrykte anerkjennelse, men deres vane var å ta etter en plastpose for å legge varen nedi. Jeg måtte ofte stoppe dem. Dette forsettet har blitt til en vane som har holdt i mange år. Jeg har spart verden for mange hundre plastposer, ja, kanskje flere tusen.

I fjor tror jeg det var, at jeg bestemte meg for å plukke opp plast på min vei. Det har også blitt en vane. Jeg kan nesten ikke gå forbi plast langs veien, på stranda eller i skogen uten å ta det opp. Blir det for mye, og ligger det for utilgjengelig, hender det jeg går forbi, men i det store og hele har jeg plukket opp mange kilo med plast fra naturen, og det har jeg tenkt å fortsette med.

skjermbilde

Så kan man bestemme seg for å bli snillere, men det er såpass luftig at det kan lett koke bort i kålen. Bedre med et konkret mål om f.eks. å snakke med fremmede. Det være seg i butikken, på kafeen eller på busstoppet. Det har jeg holdt på med 2-3 år, og det har skaffet meg mange flere bekjente. Det skal bare en liten bemerkning til. Noen ganger blir det med det og fører kanskje til et smil eller nikk neste gang vi møtes, andre ganger får jeg høre interessante livshistorier.

Et år bestemte jeg meg for alltid å ha friske fair trade roser i stua. Både for å ha noe vakkert å se på og for å støtte prosjekter med fair trade. Det holdt jeg ganske lenge og var et vellykket prosjekt.

img_3185

Vet ikke om man kan kalle det er forsett, men det alltid å prøve å finne økologiske varer i butikken, er i alle fall blitt en vane som jeg holder høyt.

Jeg har alltid vært en lesehest, men det var noen år det ble mindre enn jeg likte. I fjor bestemte jeg meg derfor å forsøke å lese ei bok i uka. Det klarte jeg, ja, mer til, for det ble 57 bøker i løpet av 2016. Jeg bestemte også at jeg skulle lese så mange av de bøkene jeg har hatt stående i bokhylla i årevis uten å lese. Det har gitt mange overraskelser! Og dette fortsetter jeg med.

Så er det å kvitte seg med ting. Det har jeg holdt på med i et par år, og nå begynner det å hjelpe. Det er betraktelig mindre i skuffer og skap og til og med i bokhyllene er det blitt mer plass. Dette er også blitt en vane: gi til Fretex eller andre brukthandlere, gi bort bøker til folk som kan trenge dem eller faktisk rett og slett å kaste i kildesorteringen. Og så har jeg bestemt meg for ikke å kjøpe flere bøker. Jeg låner heretter. Dette er blitt en del av hverdagen.

img_3925

Så er det transport. Jeg bestemte meg for mange år siden (nesten 30, tenker jeg) at jeg ikke skulle kjøre bil mer, så da la jeg bort sertifikatet og har ikke brukt det siden. I flere år fløy jeg heller ikke, men tok toget overalt til og med tvers over Europa for å komme til Slovenia – mange ganger. Dette er også blitt en vane, men nå tar jeg fly når jeg «må».

Som man ser kan nyttårsforsetter eller forsetter til andre tider av året, bli til en vane. Det kommer an på hva det er og at man gir seg selv litt slingringsrom.

Det er verre med slike ting som «å gå en tur», «gjøre en spesiell fysisk øvelse» eller slutte å spise det ene eller det andre». Da trengs det skikkelig viljeskraft, og det er vanskelig. Jeg vil gjerne, men det holder stort sett i noen uker, så er det over og glemt.

Men til alle dere som gjerne vil forandre på noe gjennom et forsett nå ved et nytt år; finn noe veldig konkret som er mulig å gjennomføre, ikke la det være så stort, men noe du kan håndtere, så skal du se at vi klarer å forandre på noe.

4968238_2685308

Det jeg lenge har villet gjøre er å takke nei til plastemballasje og legge det igjen i kassa i butikken, men der kommer jeg til kort. Da har jeg heller bestemt meg for å handle så mye jeg kan på emballasjefrie butikker som Lokal kolonial der man må ha med seg flasker og glass, poser og kurver selv. Jeg vil også forsøke å handle minst mulig på de store kjedebutikkene og bruke småbutikkene i byen. Da er jeg med på å lage det samfunnet jeg gjerne vil ha. Så skal jeg også fortsette å drikke min kaffe på lokale kafeer som ikke er internasjonale kjeder.

img_3907

Og jeg skal gå mine turer så mye jeg kan.

Lykke til med nyttårsforsettene!

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Hverdagsbetraktninger, Lokalsamfunnet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s