Januar – en skikkelig dvalemåned


Vi har hørt det før. At vi her i nord går i dvale om vinteren. Eller kanskje man heller skal si at vi stenger oss inne, ser innover. Det er godt å få litt fred og ro før det braker løs med lys hele døgnet og øredøvende feriemodus ved sjøen.

januar

Januar er snart over, og jeg har fått bekreftet at det er en temmelig «død» måned.

Det begynte med at jeg merket meg fraværet av salgsboder på Torvet. Forskjellen fra desember til januar var slående til tross for at dette Torvet i det store og hele er blitt temmelig dødt hele året. I desember var det i alle fall noen som forsøkte å presse litt penger ut av forbipasserende.

Riktignok er det mange slunkne lommebøker i januar, og det er fånyttes å lokke med bugnende boder, skjønt det er nok av tilbud i butikkene når januarsalget braker løs. Irriterende å se at noe du kjøpte to uker før som julepresang nå koster halvparten av det du betalte. Kanskje man skulle kjøpe julegavene i januar?

coverbilde-web-januarsalg

Handelsstanden sier at omsetningen går ned i januar. Da lever vi på rester fra jul. Skapene og fryseboksene er så fulle at vi har nok med å få spist og drukket opp alt som er blitt til overs. Sikkert er det at vi har kjøpt inn alt for mye, og nå lever på det til langt uti januar.

Men det er ikke bare butikkene som merker nedgang. Jeg har snakket med diverse andre som frisør, fotpleier og akupunktør. De sier alle at januar er en stille måned. Det er som om vi skal gjøre alt i desember, både av innkjøp og velbefinnende. Dette til tross for at vi gjerne kunne trenge litt behandling etter julefråtsingen. Men det er vel også avhengig av pungen.

Det underligste med denne «døde» måneden er at det ser ut som om det sosiale livet også tar en pause. I desember stikker mange gjerne innom hos venner, familie og bekjente med en liten «oppmerksomhet» før jul. Det blir gitt blomster og godsaker som småkaker og sjokolade, saft og syltetøy til alle dem som har alt allerede. Da blir det gjerne tid til en liten kopp kaffe og litt prat. Særlig er dette hyggelig for alle gamle som så gjerne vil ha besøk.

dreamstime_xl_73949518-2-850x420

Ikke på samme måten i januar. Plutselig går man ikke på besøk mer, men sitter hjemme for seg selv og lar tida gå med TV serier eller hva?

Kulturlivet går jo sin gang med foredrag, konserter og forestillinger, årsmøter og quizaftener. Og etter som vi kommer ut i måneden, er det som om folk får større behov for å møtes igjen, og det blir køer til arrangementer! Folk må ut av godstolen – i alle fall hvis ikke vinden suser og snøen ligger i faner.

img_4175

I år har vi hatt en usedvanlig mild januar, og vi kan gå tørrskodd overalt. Da er det ingen hindringer for å møtes.

Kanskje skulle vi fordele besøkene mer mellom desember og januar? Ikke la gamle folk sitte alene i en mørk vintermåned når de virkelig kunne trenge å få litt oppmuntring og hjelp før lyset kommer piplende tilbake og gjør livet lettere igjen. La oss ta januar tilbake før vi stuper inn i februar!

 

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsbetraktninger, Lokalsamfunnet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s