Den Gamle Kirkegården i Tønsberg


Vi ser den alle sammen når vi går eller kjører til Jernbanestasjonen. Langs jernbanelinja ligger den gamle kirkegården i byen. Det er en grønn oase med gamle graver, grusganger og fine benker. Det er også et stille sted for den som bare vil høre trafikken som et sus bak trærne og toget som ruller forbi en gang i timen sydover mot Skien eller inn til hovedstaden.

023

Midt inne på gravlunden ligger Mariakapellet, i seg selv et besøk verdt. Det ble bygd i 1873, og har stått der i alle disse år. Selv om vi er Norges eldste by, er det ikke så mange bygninger som er så gamle og som fortsatt er i bruk.

I 101 år ble kapellet brukt som gravkapell. Men da var det slutt. Kistebegravelser ble forbudt inne i sentrum i 1974. Dreneringen var ikke bra nok.

024

Kapellet gikk inn i en stagnasjonsperiode på nesten 30 år. Men så var det noen som tenkte, og handlet. De satte i gang restaureringen. Det tok fire år. Så, i 2006 ble kapellet åpnet for allmenheten som konsertlokale og sted for andre arrangementer. Det er et hyggelig lokale som passer godt til foredrag og små konserter, slike litt smalere arrangementer som er så nødvendige å ta vare på i en liten by.

Hvis vi går rundt kapellet og litt nedover grusgangen mot porten i sørenden av kirkegården, kommer vi til minnegravene fra 1. verdenskrig.

021

Det var krigens største sjøslag, det såkalte Jyllandslaget som fant sted 31. mai og 1. juni 1916. Hele 250 skip braket mot hverandre, britiske på den ene siden og tyske på den andre. Det må ha vært et helvete mens det pågikk, flere skip gikk ned, og folk druknet. Til sammen var det 8500 mann som døde. Noen av dem fløt i land langs norskekysten. Det var det nærmeste nøytrale Norge kom krigshendelsene.

Likene ble tatt hånd om og havnet etter hvert på kirkegården i Tønsberg. Der er det laget en vakker minneplass med like gravsteiner og en stor bauta som forteller oss om hendelsene. Noen av gravene har ikke noe navn mens andre er navngitt. De er alle britiske soldater som har funnet sitt siste hvilested i vår lille by.

img_4212

Å ha med seg ungdom til dette stedet, er alltid interessant. Det er ikke så mange som vet at vi faktisk har et slikt minne fra 1. verdenskrig. Denne uken har 15 nye ungdommer blitt kjent med stedet. En kald marsmorgen i soloppgangen sto vi rundt og tenkte på de unge mennene som mistet livet for 101 år siden ikke langt herfra.

Når det gjelder selve kirkegården, har det skjedd noe den siste tiden. Det har blitt drenert, og det er igjen åpnet for begravelser. Minst to nye graver ser man når man går gjennom gravlunden. Kirkekontoret kan opplyse at det nå er fritt frem for den som vil sikre seg en gravplass midt i byen.

Dette innlegget ble publisert i Lokalsamfunnet, Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s