Den Lokale butikken på Sandøsund


Da jeg var liten het butikken Sundseth, og det var navnet til mannen som var innehaver og sto bak disken hver dag. Han var trivelig og hadde alltid en spøk på lager. Jeg husker butikken som mørk og overfylt med alt som hang fra taket og fylte hyllene. Vi handlet «på bok». Alt ble skrevet opp i en liten notisbok, og på lørdager ble det betalt – av de fleste. Det sies at Sundseth selv måtte reise til Oslo på høsten for å kreve noen av «badegjestene» for uoppgjorte varer…

Bak butikken satt det ofte gamle menn. Det var litt skummelt, syntes jeg, og etter hvert skjønte jeg at mange av dem drakk øl der. Siden har jeg forstått at mange av dem var krigsseilere…

IMG_2665

Sommer på Sandøsund. Foto: A. Bjønness

Den gangen var det hele 7 butikker på Hvasser, så vi kunne velge hvor vi ville gå. Vi handlet mest hos A.C. Andersen ved kirken. Der gikk vi forbi til og fra skolen og kunne ta med oss varer hjem. Min bestevenninne hadde alltid med lapp med en liste over de varene hun skulle kjøpe, og vi gikk innom butikken sammen på vei hjem fra skolen. Hun hadde ekstra plass i veska til varene, for det var ikke bæreposer den gang! Det var heller ikke plastemballasje på varene, men kremmerhus av papir, ja, det meste ble pakket inn i papir. Nå skulle flere av oss ønske oss tilbake for å slippe all plastforsøplinga.

IMG_4214

Vinter på Sandøsund. Foto: A. Bjønness

I dag er det én butikk igjen på Hvasser, og den heter for tiden Joker. Nedleggingen av det meste har foregått over de siste 20-30 årene. Manufakturen og bakeren ble borte, posten forsvant, banken ble stengt, og kolonialbutikkene stengte sine dører på rekke og rad: Bertrand der vi leverte nyper og slåper på høsten, Gjert i Kilen der vi kjøpte spesialmalt kaffe for Frits fisker, Alf Hansen som lå rett ved inngangen til skolen og A.C.Andersen. Senere gikk Willys hjørne og til slutt ble også barnehage og skole nedlagt. Nå er det ikke mye igjen. Riktignok har vi fått Havbakeriet som er åpent på sommeren og hver lørdag i vinterhalvåret og har bod på Torvet i Tønsberg, men ellers er det bare butikken på Sandøsund som holder åpent også når badegjestene forsvinner i midten av august.

På sommeren er det så travelt at personalet må jobbe omtrent døgnet rundt, og de tjener en årslønn på noen få uker. Det er derfor det er mulig å holde åpent også om vinteren. Kundene er få. De fleste på Hvasser i arbeidsfør alder, jobber lenger inn i fjorden, som på Tjøme, i Tønsberg eller enda lenger av gårde. De kommer ofte med bil utover og stopper da gjerne på veien for å handle. Det kunne bli skjebnesvangert for butikken og for dem som sverger til å handle lokalt.

IMG_4229

Velkommen til Joker. Foto: A.Bjønness

Det er imponerende å se hvordan de nåværende innehaverne driver butikken på Sandøsund. De har mange spennende varer som man ikke får andre steder. Det gjelder oster og oljer fra Italia og andre land, økologisk te og saft, mange ølsorter og gode tilbud på alt som holder på å gå ut på dato. De hører gjerne på kundene og tar inn på oppfordring økologiske grønnsaker og frukt, Grøstadpølsene ligger rett i synet når du kommer inn, og dansk pasta av alle slag er satt opp i fine kasser.

IMG_4223

Dansk pasta og annet godt. Foto: A. Bjønness

Personalet er hyggelig. Ikke minst er det oppløftende å møte italieneren som er blid som ei sol, hilser og prater og spør hvordan det står til. Hans livsmotto må være «no problem», og alt er mulig.

Både personalet, men ikke minst utvalget av varer trekker folk fra Tjøme og andre steder, og det hjelper nok på omsetningen i vinterhalvåret. De som kommer ut hit for å gå en tur i helgen, kan også stikke innom for å handle litt. Det settes det pris på.

IMG_4224

Nye varer klare for sesongen. Foto: A.Bjønness

Det betyr mye for et lite samfunn å ha en butikk man kan gå til. Ikke minst for alle pensjonistene på øya, er det viktig at man ikke må langt av gårde med buss eller bil for å få seg brød og melk og litt middagsmat. Det er også mulig å få en hyggelig passiar med personalet, få luftet noen meninger og bekymringer om lokalsamfunnet eller bare snakke om vær og vind. Det kan for noen være den eneste samtalen man har den dagen.

Vi håper og ber om at vi får beholde butikken vår så lenge som mulig og oppfordrer alle som bor ytterst i Oslofjorden til å bruke butikken så mye vi kan og ikke legge alt innkjøp til «traktene innafor».

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Hvasser, Lokalsamfunnet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s