SENNAJA PLOSJAD – СЕННАЯ ПЛОЩАДЬ


Nok en terroraksjon, denne gangen i St. Petersburg. Det er ikke fritt for at hjertet hoppet litt i brystet da meldingen kom i ettermiddag. På en metrostasjon. Men hvilken? Det tok litt tid før det kom på norske medier. Men mine russiske venner var ute på facebook med en eneste gang, og der så jeg det: Sennaja Plosjad og Tekhnologitsjeskij Institut. Midt i byen! Stasjoner som jeg vet mange av mine bruker daglig. Den ene etter den andre meldte at de var OK. Takk og lov!

view-of-sennaya-ploshchad

Sennaja Plosjad – der Raskolnikov bøyde seg mot jorden og tilsto.

Sennaja Plosjad eller Høytorvet som det het i sin tid. Det var her Dostoevskij førte Raskolnikov til å bøye seg mot marken og si i alle fire himmelretninger: Jeg er skyldig. Det var drapet på pantelånersken han hadde gjort. I området rundt plassen finner man både Raskolnikovs og pantelånerskens hus. Man kan leve seg helt inn i romanen «Forbrytelse og Straff» når man går i sporene til disse romanfigurene. Det var for meg et av de første stedene jeg oppsøkte da jeg som student kom til Leningrad i 1976. Da var plassen stor og øde med en busstasjon plassert i det ene hjørnet. Lite minnet om slik den var på Dostoevskijs tid.

89541681

Her sto jeg ofte på trappen og så meg rundt.

Jeg kom ofte med metroen til stasjonen av samme navn som plassen. Da var jeg på vei til å møte min gamle venninne Jevgenia Pavlovna som bodde rundt hjørnet nede ved Fontanka kanalen. Jeg sto ofte øverst på trappen til metroen og speidet rundt meg for å se om jeg kunne oppdage noen som fulgte med meg. Det så jeg aldri…

Noen ganger gikk jeg fort videre da jeg kom ut av metroen og stakk meg inn i menneskemengden for å synes minst mulig.

Jeg har mange ganger vært på Sennaja etter at byen igjen ble St. Petersburg og Sovjetunionen var historie. Da var plassen helt forandret; drøssevis med matboder, piroger og pizza, bakevarer av alle slag, hurtig mat og kafeer, blomster og grønnsaker, sko og klær, alt kan man få kjøpt på den plassen. Nesten hele plassen var utbygd med disse butikkene og bodene, bare en vei midt på ga fremkomst for bilene. Det var ny nedgang til metroen i tillegg til den gamle, krysningspunkt for to metrolinjer og full fart på alle kanter.

russia-former-soviet-union-st-petersburg-sennaya-ploshchad-marketplace-AFCG09

Det er vel ikke noe sted i byen som er mer sentralt foruten Nevskij Prospekt selv, og det var her de slo til i dag. Å tenke på hvordan det har vært inne på metroen i det det smalt… det er ikke til å bære.

300px-Metro_SPB_Line2_Sennaya

På metrostasjonen Sennaja Plosjad

Jeg har fått melding fra mange av de jeg kjenner, men jeg er fremdeles bekymret for noen.

Terroren kan slå til hvor det skal være, men de liker best de stedene der mange møtes slik at det rammer flest mulig. Uhyrlig.

Dette innlegget ble publisert i Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s