På bedriftsbesøk med 2.vg. på Steinerskolen


 Etter tre dager med bedriftsbesøk rundt i distriktet, er det flere ting som slår en.

Det første er det at det foregår mye mer bak fasadene man passerer til daglig enn vi kan tenke oss. Det produseres, tenkes og blir designet varer og ting som er til nytte og bruk for både oss og andre i verden.

Det andre er at det finnes engasjerte mennesker som har yrkesstolthet og formidlingsevne på de fleste steder. De har jobbet så lenge i bedriften at de identifiserer seg med den og kan gi denne begeistringen videre til de som snart skal bestemme seg for hva de skal gjøre i livet. Det er av stor betydning.

IMG_4245

I dag var vi på besøk på et av Nord-Europas største dagbrudd, Lundhs Klaastads steinbrudd i Tjølling. Det er imponerende å se ned i det store hullet som går 35 meter under havet. Enda har de boret 80 meter ned og sett at åren fortsetter nedover, så det er arbeid for dem i lang tid fremover. Larvikitten som de tar ut, blir til eksklusive benkeplater og fasader i mørke farger med blåskimmer. Men hele 87 % av alt de tar ut, blir skrotet! Mye av det blir til pukk og fyllmasse.

IMG_4242

Jørn, som viste oss bruddet, og fortalte engasjert om hvor godt folk trives på arbeidsplassen slik at de ikke vil slutte, var tydelig stolt av stedet og kunne det meste. Lønnsomheten er upåklagelig: i 2008 var overskuddet på 2 millioner per arbeider, og de var 62 til sammen! Det blir til mange goder for de ansatte! Hytter de kan anvende, fint julebord og sommerbord, feiringer av bursdager med flotte kaker og mye mer.

IMG_4244

Mesteparten av eksporten går til Kina, og den som selges i Norge har også vært en tur i Kina først! For å bearbeides!

Det er lett å tenke seg steinbruddet som kulisse i film og til konserter, og selv om det blir til et stort sår i landskapet er det fascinerende vakkert!

 IMG_4243

Fra steinbruddet dro vi på besøk til en skulptør som har slått seg ned i nærheten av bruddene for å kunne arbeide med larvikitt på heltid.

Martin Kuhn kommer fra Tyskland, har gått på Steinerskolen der og tatt utdannelse fra Alanus Hochschule i Bonn og videre på Kunsthøyskole i Hannover. Han er oppslukt av stein og særlig larvikitten. Han kan fortelle om alt fra de geologiske forhold som har skapt denne spesielle steinen, bruddenes drift, kunst og håndverk og om de internasjonale symposier som arrangeres annethvert år der på stedet. Utover enga ved huset hans står det store skulpturer som er blitt laget på disse symposiene. Det var deilig vårvær i dag, og elevene klatret på steinene og fikk kjenne på både de glatte og de ru overflatene. Nok et entusiastisk og engasjert menneske!

 IMG_4250

Det neste stoppet var havna i Sandefjord der Brødr. Berggren har sin fiskebutikk og fiskemottak. Der fikk vi en innføring i den over hundre år gamle bedriften. To brødre starten den allerede i 1911, og siden har det gått i familien, så vår omviser var 4. generasjon. En omsetning på 80-90 millioner viser at det er en ganske stort omfang på fiskebedriften som både er mottak, foredling og salg. Det siste er til grossister og storkjøkken på institusjoner.

IMG_4252

Vi fikk komme inn og se der de fileterer fisken, videre til kjølelagrene der kasser med reker, blåskjell og forskjellig fisk venter på å bli sendt videre. Til slutt så vi røykingen av makrell og fikk smake på varmrøkt makrell som alle syntes smakte fortreffelig!

IMG_4256

Ute i fiskebutikken bugnet det med alle slags fisk og skalldyr, fiskekaker og fiskepudding, mange slag silderetter og levende hummer i akvarium. Lekkert! Og det var mange mennesker der hele tiden. Det sies at vi spiser for lite fisk her i landet, men Brødr. Berggren gjør i alle fall sitt for at det skal komme ut til folket.

IMG_4257

Tidligere i uka besøkte vi Henriksen mek og lot oss imponere av en gammel bedrift fra 1856 som har klart å følge med tiden og nå fremstår som en topp moderne bedrift med stadig nye ideer til å hjelpe oljeindustrien, spesialstyrkene og for å skape et effektivt oljevern. Noe av det de lager kunne gå rett inn i en James Bond film, annet bedrer sikkerheten til dem som arbeider på oljeplattformer eller letter oppsamlingen av oljesøl langs kysten. Vår svært dyktige omviser og foredragsholder, Trygve, hadde den samme stoltheten av familiebedriften i 5. generasjon med 100 millioner i omsetning, som de andre vi møtte i dag.

IMG_4255

Vi har også vært på besøk på Bydelshuset i Tønsberg som ligger rett nedenfor Slottsfjellet. Der møtte vi gründer og innehaver Kjersti With som fortalte oss om hvordan det hele begynte med Bare Barista sammen med Marit og derfra til hun startet sin egen kafe med bakeri og videre til utvidelse til fire kafeer i byen. Hun vil ikke utvide mer nå selv om hun stadig blir spurte om å starte opp både på Teie, Tolvsrød og inne på Farmandstredet. Den store konkurransen som er blitt i byen som nå huser i alle fall 25 kafeer, mener hun bare gjør at flere går på kafe! Hun får bunkevis med søknader fra folk som vil jobbe der og har ansatt unge helt ned til 13 år! Men de må tørre å være blide, imøtekommende og interessert i kundene. Omsetningen på de fire kafeene er ca. 13 millioner i året, og det er 25 ansatte til sammen pluss 6 på arbeidstiltak. Kjersti With er en meget entusiastisk og engasjert person som gløder for å gjøre Tønsberg varmere og vennligere og håper på at Bydelshuset om fem år vil bli fylt med alle slags aktiviteter som det er rift om å komme til. Huset er bare et halvt år gammel, men går allerede godt.

På disse dagene har vi fått innsikt i mangt og meget som gjør oss bedre kjent med byen vår og distriktet. Vi er blitt betraktelig klokere.

 

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s