Søppelfylling midt på Tjøme?


Nå har det vært så mye fokus på plastavfall og søppel at de fleste burde ha fått med seg dette problemet som tårner seg opp. Det er også mange som forsøker å gjøre noe med det. Grupper av unge og gamle går sammen om å rydde strender og grøftekanter, mange av oss går med pose for å plukke på de stier og veier vi går i skog og mark, og mange steder hjelper det betraktelig. Selv har jeg gjort det til en vane hvor jeg ferdes å plukke med meg det meste av det jeg ser som ikke burde vært der.

I dag, påskeaften skulle jeg en tur til Tjøme for å gjøre noen nødvendige innkjøp. Jeg tok bussen opp til Haug og gikk over lekeplassen der bort til Maxbo. Ute igjen fra butikken med en langkost i hånden passerer jeg et sted med noen busker på høyre side mens jeg peiler inn Coop Extra der posten på Tjøme nå ligger. Da får jeg se det og blir bare stående og måpe. Der inne blant kvister og kvast er det så mye plast og annet søppel at det mest av alt ligner på ei søppelfylling av det slaget jeg husker fra min barndom. Da var det skråninger og grøfter der nabolaget kastet sitt avfall, og vi barn kunne finne «skatter» der som porselenskår og biter av gamle leker. Men det var ikke plastposer og emballasje slik det er nå. Det meste gikk i oppløsning etter en viss tid. Hermetikkbokser holdt seg riktignok lenge i naturen, men ellers var det mye som ble til jord igjen etter en viss tid.

Plastikken blir man aldri kvitt. Det er skummelt å tenke på. Og her, midt på Tjøme, rett utenfor butikker som brukes av hele øyas befolkning, ligger det altså uten at noen tilsynelatende bryr seg, eller i alle fall ikke gjør noe med det. Sånn så det ut:

IMG_4267

Bare ved å flytte kamera litt så det slik ut:

IMG_4268

Jeg fortsatte noen få meter, og det bare fortsatte:

IMG_4269

Her nærmet jeg meg inngangen til Coop butikken, og det var ikke fritt at jeg tenkte på de som har den butikken, om de noen gang gikk utenfor og så på dette. Hvorfor gjorde de ikke noe med det? Jeg vet at det ofte er søplete rundt butikker. Bak Kiwi butikken på Vestskogen er det også en søppelsti, og ved Spar på Kaldnes kan du følge emballasjesporet langs hele Kaldnes veien. Men dette overgikk alt jeg hadde sett. Rett før jeg skrådde over plassen til butikken tok jeg et siste bilde:

IMG_4270

Jeg kunne jo ha begynt å plukke her, men det ville ta tid å rydde alt dette. Dessuten synes jeg at butikkfolkene burde vite om dette og ta ansvar. Jeg gikk derfor inn i butikken og fant frem til en som så ut til å ha vært der en stund og sa:

  • Er dere klar over at det er forferdelig søplete rundt butikken? Det er faktisk det verste jeg har sett her i distriktet! Det kunne jeg si etter å ha trålet mange veier og stier og gjort en innsats for å rydde opp.
  • Damen smilte sitt mest vinnende smil og sa: Det skal vi fikse opp.
  • Det håper jeg virkelig. Ikke noe nabolag fortjener å ha det slik rundt seg. Men vi kan jo huske på at det faktisk går an for forbipasserende å bry seg også. Om du går forbi en svinesti gang etter gang og ikke gjør noe med det, viser du en likegyldighet som det kunne være greit å få fiksa litt på!

 

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Lokalsamfunnet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s