Are Kalvø: «Nød»


Den har stått i bokhylla mi siden den kom ut i 2004. Nå har jeg endelig lest den.

Det handler om Are Kalvøs bok «Nød».

Jeg husker da den kom og omtalen av at dette var en bok der alle forfatterinntektene skulle gå til Redd Barna. Da kjøpte jeg den.

9788252165425

Jeg hadde hørt Kalvø i «Hallo i uken» i mange år og hadde lest hans bok «Syden» i flere klasser, så hva kunne han by på med en slik bok som «Nød»? Det hørtes veldig seriøst, og jeg var midt i arbeidet med å spre den nye aksjonen WOW-day i steinerskolene i Europa og opptatt av å hjelpe frem steinerskoler i Baltikum gjennom diverse inntektsbringende salg. Kanskje kunne Kalvø gi meg noen ideer?

imagesL2T1SPZU

Det hele begynte i 1985 med Live Aid konserten. Are Kalvø var 15 år og følte at verden stoppet opp den dagen da verdens største rockekonsert ble sendt ut til 1 milliard mennesker. Den foregikk på begge sider av Atlanteren, i Philadelphia og på Wembley stadion i London.

Omtrent alt som kunne krype og gå av band og musikere innen popverden var på scenen. Som pådriver og organisator sto den bustete og bannende Bob Geldof. Historien om denne konserten til inntekt for sultrammede i Etiopia er som et mirakel. Det startet som en ide ut fra sinne og fortvilelse over bildene av sultende barn i Etiopia og endte som en verdensbegivenhet som innbrakte gigantiske summer til saken. Det ble en hel farsott over verden som bare rullet videre etter at konserten var over. Hvert land skulle ha sin sang, også i Norge kom en oppfølger: «Sammen for livet» der de fleste kjente musikere stilte opp.

article-1190663-03B5EE640000044D-468_468x320

I USA skrev Michael Jackson og Lionel Richie «We are the world» som også er en eventyrhistorie og innbrakte millioner. Det var som en vekkelsesbølge som gikk over verden.

I ei lita bygd på Nord-Vestlandet satt Are sammen med sin venn Tom og fulgte med. De så på Bob Geldof som den reneste helgen og ble så inspirert at de laget sin egen lokale konsert for samme formål.

Men så gjennomtenkt var det nå ikke. Hvor skulle de sende pengene som kom inn?

Are Kalvø

Boka begynner med en tilståelse om at forfatteren har stjålet penger fra sultne barn i Etiopia, nærmere bestemt 1827 kroner og 50 øre. De tok nemlig de pengene og reiste til byen for å kjøpe plater for hele summen samtidig som det sto bilde av dem i lokalavisa omtalt som prektige unge mennesker.

Dette har gnaget på samvittigheten lenge.

Det er gått nesten 20 år, og forfatteren vinner plutselig over en million i lotto. Hva skal han gjøre med alle de pengene? Hans samvittighet forlanger at han skal bruke dem på noe godt.

Da dukker tanken opp om å gjøre opp for seg med Etiopia.

Sammen med Tom reiser de til landet øst i Afrika, og det blir et tøft møte. Forfatteren føler seg som en kikker og fullstendig malplassert til å begynne med. Han kjøper sko til barna som flokker seg rundt ham, men skjønner at han må tenke seg om. Han stenger seg inne på do på hotellet og sitter der og gråter av fortvilelse.

Men så kommer ideen: hva med å invitere andre lottomillionærer til å reise til Etiopia for å oppleve landet og så forplikte seg til å gi 10 % av gevinsten til et godt formål i landet? Det er passe absurd og vanvittig, og kort fortalt: de setter i gang, annonserer ideen, havner på radio og riksdekkende TV på et populært talkshow, og så er de i gang.

Dette blir mer og mer galskap med en passe blanding av alvor og humor og ganske så gøy å lese, særlig for den som er opptatt av veldedighet og trangen til å gjøre noe med verdens urettferdighet.

unyttaarsarsare

At Are Kalvø er full av dårlig samvittighet, at han higer etter å gjøre noe med urettferdigheten og at han kan gjøre det med humor midt i fortvilelsen, er helt klart. Hva som er virkelig og hva som er fantasi i denne historien har jeg ikke helt forstått. Har han vært i Etiopia? Han kaller det for en skjønnlitterær bok, så kanskje er alt oppdiktet, men at han var 15 år i 1985 og sikkert ble bergtatt av Live Aid og Bob Geldof og som meg har lest hans selvbiografi om dette mirakelet av en veldedighetskonsert, er jeg ikke i tvil om. 

I eksemplaret mitt har Are Kalvø skrevet en dedikasjon: 

«Til Astrid, Les og gå ut og gjer likeeins. Eller noko liknande. Are Kalvø» 

Ja, det gjør jeg gjerne. Om alle som har lest boken, gjør noe, blir det ikke så ganske lite, og det kan i alle fall gjøre en forskjell for temmelig mange mennesker.

Lurer på hvor mye penger boken innbragte.

Takk for inspirasjonene, Are Kalvø! En morsom, underholdende og alvorlig bok. Anbefales!

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Bøker, De som vil noe mer. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s