Når man slutter å kjøpe bøker


Bøker har vært min lidenskap så lenge jeg kan huske. Og jeg ville ha dem, eie dem! Jeg som ellers ikke vil eie noe som helst, hverken bil eller båt, hus eller hytte og ikke noe stort i det hele tatt. Men bøker skulle jeg ha!

boeker(2)

Det ble da også etter hvert litt av et bibliotek. De fleste vegger er dekket av bokhyller.

Jeg husker jeg lurte meg til å kjøpe Frøken Detektiv bøker, gjerne to av gangen!

Senere da Mammut salget kom, var det rene festen; først gjennomgå katalogen og krysse av alle bøkene jeg ville ha og så fylle poser og sekker og kjøpe nye hyller.

Så var det alle besøkene i bokhandler rundt omkring i verden. Alltid kom jeg hjem med nye og interessante bøker som jeg ikke visste at eksisterte en gang!

c65618a86eb316d51b6fbf7db9b9cca7

Ikke minst gjaldt det Russland (og før det Sovjet), for der var jo bøkene så billige at det var en fryd! Hyllene fyltes opp med russiske bøker. Man måtte jo ha samlede verker av de store klassikerne!

Jevnlige besøk i bokhandlene i egen by hørte også med. Slik orienterte jeg meg i alt det nye som kom ut og kunne av og til kjøpe noen slik at jeg hele tiden var oppdatert på hva som var aktuelt.

På biblioteket kommer bøkene inn litt senere, og er det en populær bok, må man ofte stå på venteliste en stund før man får den. Det hadde jeg sjelden tålmodighet til.

Books

Så ruller livet på, og det begynner å gå opp for en at alle disse bøkene en gang skal ryddes opp i og antageligvis bli kastet. Ikke minst alle russiske bøker som jeg har. Hvem er vel interessert i dem? Det var da jeg skjønte at jeg like godt kunne forsøke å finne folk som faktisk er interessert i disse bøkene og begynne å gi dem bort. Det har jeg holdt på med i to år nå, men det har ikke monnet veldig mye, i alle fall ikke sett for en utenforstående. Selv ser jeg en forskjell, og det er blitt betraktelig bedre plass i hyllene.

Nå kan jeg gå på skattejakt i egne bokhyller og plukke frem de bøkene som gjerne har stått i årevis og ventet på å bli lest. Det er flere overraskelser, noen er skikkelige perler og andre kunne jeg ganske enkelt ha kvittet meg med.

Det hører med til saken at jeg selvfølgelig har bestemt meg for ikke å kjøpe flere bøker. Men jeg leser som aldri før, så bøkene tar jeg enten fra egne hyller eller fra biblioteket. For å holde meg oppdatert, går jeg til hyllene på biblioteket der det står «nyheter», men det er ikke ofte at jeg finner så mye der. Ny norsk skjønnlitteratur har aldri vært min største interesse. Så jeg må leite litt for finne det jeg vil ha.

uten navn

Her om dagen var jeg innom en av byens bokhandler for å oppdatere meg. Det var det lenge siden jeg hadde gjort. Det var da jeg merket det: så mane bøker som er kommet ut uten at jeg har visst om dem! Anmeldelser i avisene er jo også blitt en sjeldenhet, og det er gjerne bare bestselgerne man ser i annonsene. Det er jo også dem som ligger i bunker rett innafor døra i bokhandelen. Nå for tiden er det den nyeste til JO Nesbø som har fått hel egne stativ for bare den boken! Merkelig greier; hvorfor reklamere så hardt for en bok som allikevel selger seg selv? De andre må man leite etter og antagelig har de dem ikke inne heller, så da må man vite om dem og bestille. Men hvordan skal man få til det når det ikke skrives om dem noe sted?

Uansett, så følte jeg meg plutselig litt gått ut på dato. Jeg leser en god del bøker som er kommet ut for både et, to og tre tiår siden. Og gjerne enda lenger tilbake! Det er ikke som før da jeg mente jeg burde lese en del av det nye for å være best mulig forberedt til timene på skolen og kunne vise til full oppdatering til de aktuelle temaene vi skulle ta opp. Ikke så nå lenger. Burde jeg gjøre noe med det? Eller er det helt greit å være litt akterutseilt nå man har gått av med pensjon?

Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s