Petrasjevskijkretsen og Svetlana landsbyen


Da folkene fra Vidaråsen kom for å grunnlegge en Camphill landsby i Russland, ble de tatt med til Staraja Ladoga. Der fikk de se en stor minnetavle på stedet der de første vikingene landet 1200 år tidligere. Det var et godt tegn.

Landsbyen ble bygget opp og er nå 25 år gammel, og det skulle vise seg at det var flere ting med området som pekte inn i fremtiden.

I går møtte jeg de to som er primus motor for landsbyen nå, Boris og Sara. De er på besøk i Norge og tok tiden til å treffe oss som har hjulpet til å bygge flere av husene der mens stiftelsen Bro var aktiv.

 

7248287486_101fedfa1a_z

Elever fra Steinerskolen i Vestfold på byggetur til Svetlana landsbyen i 2012

Boris kunne fortelle oss om et annet spesielt naboforhold ved landsbyen.

Rett nedenfor Svetlana, inne i en liten skog, lå det en gang et hus som var eid av Mikhail Petrasjevskij. Han var født i 1821 og fikk sin skolegang på lyseet i Tsarskoje selo der Pusjkin også gikk. Han var svært begavet i språk og fikk arbeid i Utenriksdepartementet som oversetter og tolk.

Han studerte utopister som Fourier og Robert Owen og var tilhenger av demokratiske og revolusjonære ideer for Russland. Inne i St. Petersburg samlet han en krets rundt seg der de diskuterte politiske spørsmål. Noen av disse ideene ble satt ut i virkeligheten; noen familier ville virkeliggjøre drømmen om et lite fellesskap der de skulle leve sammen. De skulle ha egne rom for familie, men et fellesareale og kjøkken og leve på et minimum. Med dette formålet for øyet ble det bygget et hus ikke langt fra der Svetlana ligger nå. Alt var klappet og klart, men dagen før huset skulle innstiftes, brant det ned til grunnen.

Petrasjevskij ga opp ideen og forlot stedet.

Inne i St. Petersburg møttes kretsen hele andre halvdel av 1840-tallet. Men så en dag var det noen som anga dem. Politiet kom og arresterte hele forsamlingen og dømte dem til døden for sin virksomhet.

B_pokrovsky_kazn_1849

Henrettelsen som bare var en spøk – 1849

Da alt var klart for henrettelsen, fangene hadde blitt stilt opp ved påler, hadde fått en mørk hette over hodet og soldatene hadde lagt an geværene, da kom det plutselig en rytter inn på plassen med et papir i hånden. Han leste opp en benådning fra tsaren selv og omgjøring til fangeleir i Sibir.

Blant de som på den måten fikk livet tilbake var Fjodor Mikhailovitsj Dostoevskij og Petrasjevskij selv. De skulle begge sone en hard straff i Sibir som skulle komme til å prege dem resten av livet. Petrasjevskij ble i Sibir og slo seg etter hvert ned i Irkutsk der han utga en avis. Dostoevskij skulle bruke sine unike erfaringer fra eksekusjonspelotong og fangeleir til å skrive noen av de viktigste bøkene i historien.

bilder-svetlana2

Dostoevskijhus og Nansen hus i Svetlana landsbyen

Vi vet ikke om Dostoevskij noen gang var ute i området rundt Svetlana, men veien til Svetlana heter Petrasjevskijveien, og ideene hans har fått nytt liv i Svetlana Camphill landsby! Eller som Boris påpeker: det lille samfunnet de ville bygge opp, ja, det er jo en beskrivelse av Camphill.

 

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s