Fem år med visumfrihet er en suksess!


3-grenseskilt-bredde 

For den som var skeptisk til at det skulle opprettes en visumfri sone ved grensen til Russland i nord, er det i disse dager interessant å se hva de melder i forbindelse med 5 års markeringen for ordningen.

Det såkalte «grenseboerbeviset» gjelder for folk som bor innenfor en 3 mils sone på begge sider av grensen. De kan altså krysse grensen uten visum og på den måten nyte godt av alle godene det gir. For de norskes del er det først og fremst halv pris på drivstoff som frister, og bensinstasjonen til Rosneft ved innkjørselen til Nikkel er kanskje de som har tjent mest på visumfriheten.

zfUuBNJ9al-rClnUnwAn8Qo4328hTTcXaB6InVnzdT9g

På norsk side meldes det at russerne kommer og handler alt mulig, men G sport butikken i Kirkenes melder at russerne handler særlig sykler og fiskeutstyr, og de tjener godt på denne handelen.

Av de 10.000 innbyggerne i Sør-Varanger har 6387 fått seg grenseboerbevis. Det er også en økning av grensepasseringer fra i fjor til i år. Hittil i år har det vært 24.000 passeringer, og det er ikke minst den gunstige rubelprisen som er med på å gjøre dette attraktivt.

Petsjenga ordføreren Morozov mener at dette utvilsomt er et fredsprosjekt fordi det gjør at folk møtes, snakker sammen og blir kjent med hverandre. «Det fremmede er borte», sier han.

i-Grense Jakobselv bord Norsk Russisk grense3a

Hva så med redselen for mer kriminalitet med åpen grense? Politiet melder om 9 lovbrudd av russiske borgere på 5 år, og det er snakk om nasking og mindre tyverier. Ingen alvorlig kriminalitet.

Dette viser at skepsisen er gjort til skamme.

Nå vil lederen av Barentssekretariatet utvide sonen til å gjelde hele Nord-Norge. Det gjenstår å se hva politikerne sier til det.

lavrov

Lavrov. Foto: Reuters

Jeg minnes hva Jonas Gahr Støre sa da han var utenriksminister og hadde et tett samarbeid med den russiske utenriksministeren Lavrov; han ville at hans barnebarn skulle oppleve at forholdet mellom Norge og Russland skulle være like nært og tett som det til Sverige. En del vann har rent i havet siden da, og politikerne har ikke alltid tatt de rette avgjørelsene i dette spørsmålet, men i nord er det ingen tvil: visumfriheten har vært en suksess!

Hvorfor ikke la det gjelde for hele landet!

 

Dette innlegget ble publisert i Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s