Shpalernaya gaten i St. Petersburg


I år er det 100 år siden Den Russiske Revolusjon. Det blir markert av flere. En av bøkene som er kommet ut i år er skrevet av Helen Rappaport og heter «1917 Petrograd». Den tar for seg hele året 1917 med både februar revolusjonen, den provisoriske regjering og oktober revolusjonen. Alt er sett gjennom utenlandske diplomater og journalisters øyne, og det er gode observasjoner.

For meg var det særlig interessant å se hvor ofte Shpalernaya gaten dukker opp i skildringene. Det er min spesielle gate i St. Petersburg.

ShSshpalernaya-street-one-oldest-streets-st-petersburg-saint-russia-june-77918347

Første gang jeg kom til Shpalernaya var på begynnelsen av 2000-tallet. Vi hadde hjulpet ART studio, et senter for blinde og svaksynte barn, til å kjøpe et sted til et lite sosialsenter. Det ligger i sokkeletasjen i en av disse gamle, solide bygningene som er så karakteristiske for den tidligere russiske hovedstaden. Man går inn i en bakgård der det er flere bygårder, og trafikkstøyen blir dempet. Bak jerndører og diverse låser kommer vi inn i denne lille leiligheten der flere barn og deres familier får en spesiell og helt unik terapi med leker og dans, eurytmi og improvisasjon til musikk, tegning og maling, filting og modellering og sosial trening rundt bordet med te og frukt.

Leiligheten hadde jordgulv da jeg så den første gang, og det hadde bodd tre familier der trengt sammen på svært liten plass. Langsomt ble den pusset opp, fikk nytt gulv, nye vegger med vakre farger, et fullt moderne kjøkken og bad og et lite kontorrom med sovesofa som fikk navnet «Astrids rom». Der har jeg bodd i flere omganger og hatt med elever og venner fra Norge. Mange er blitt kjent med denne leiligheten i St. Petersburg.

st-petersburg-smolny-cathedral-convent-16893630

Da jeg skulle orientere meg i denne laaaange gaten som går fra Gagarin gaten til Rastrelli plassen, la jeg merke til noe pussig. I den ene enden ligger Smolny katedralen med sitt ensemble av bygninger rundt som har tjent som kloster og pikeskole og – ikke minst – revolusjonssenter for bolsjevikene før oktober revolusjonen. Det er et av mesterverkene til arkitekten Rastrelli og en av de store turistmagnetene i byen selv om katedralen nå er tom og tjener som konsertsal med nakne vegger.

Big_House_on_Liteyny_prospect_in_Saint_Petersburg

Bolsjoj Dom

I den andre enden av gaten ligger «Bolsjoj Dom», en diger, firkantet bygning som huset skrekkinngytende forhørsrom og celler. Hit ble man tatt inn til forhør om man hadde forbrutt seg på noen måte. Huset kaster fortsatt skygger når man går forbi.

Midt på gaten og rett overfor der vi holder til, ligger en rosa kirke som er blitt vår lokale kirke, og der mange har fått med seg et glimt av en ortodoks gudstjeneste med kor og røkelse, tørklekledde kvinner og glitrende stearinlys foran ikoner.

195675_cover_jpg_1050x700_q95_crop_upscale

Bare et par steinkast fra leiligheten vår ligger Det Tauriske palass som Katarina den store fikk bygget til sin yndling fyrst Potjomkin. Det har huset mye forskjellige, bl.a. den provisoriske regjering i 1917 med Kerenskij som leder. Rappaport skriver flere steder om dette i boken sin.

tauride-palace-shpalernaya-street-st-petersburg-russia-gfepb7

Siden gaten går parallelt med elven Neva, kan vi se rett over til Finlands stasjonen. Der står lokomotivet som fraktet Lenin inn til byen sommeren 1917. Der ble han mottatt av en menneskemengde som hadde store forhåpninger til ham og fremtiden.

Rett bortenfor stasjonen ser vi en større bygning i rød teglstein. Det er det beryktete fengselet Kresty. Mange uhyggelige historier er hentet herfra.

16

Fra stasjonen går det en bro over elven som går over i Litejny gaten. Det er her veldig mye av de dramatiske hendelsene i 1917 skjedde. Her ble titalls mennesker drept, det var stadig opptøyer og gaten spilte en sentral rolle i mange av de viktige hendelsene. Det er rart å gå her i dag, en travel og stor gate der trafikken aldri står, fylt med butikker på begge sider, kafeer og spisesteder av alle slag. Vanskelig å forestille seg tilstanden for 100 år siden.

Shpalernaya er en av byens eldste gater og het Første linje til 1727,Siden har den vært omdøpt flere ganger, men har fått tilbake sitt navn fra midt på 1800-tallet der den ble oppkalt etter en stor manufakturfabrikk som lå der.

Det er mye annet å se på denne gaten i dag. Bl. a. er det reist et minnesmerke til Anna Akhmatova der hun står og ser over til fengselet Kresty. Hun sto selv i lange køer til fengselet på 20-tallet for å få høre nytt om sin sønn som satt der.

st-petersburg-russia-april-photo-monument-anna-akhmatova-elegant-feminine-banks-neva-river-small-park-poet-52376638

Lenger ned i gaten står det også et minnesmerke til Feliks Dzersjinskij som var grunnleggeren av det hemmelige politi, «Jernfeliks» som han ble kalt. Det er også et stort vanntårn som nå huser et museum for brannvesen.

Shpalernaya er en av disse brede gatene der bilene kjører veldig fort. Det er ikke tilrådelig å krysse gaten på andre steder enn der det er trafikklys, og det er greit å være forsiktig der også.

Vi var heldige som fant en leilighet her midt i det historiske sentrum av byen. Den gangen da den ble kjøpt kostet den rundt 200.000 kr. I dag er det verdt betraktelig mer.

Shaplernaya er blitt et lite hjem i den store byen til Peter ved Finskebukta.

 

 

Dette innlegget ble publisert i Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s