Førstereisgutten


I dag er det skoleslutt. Nok et skoleår er over. Enda en klasse går ut i verden. Noen vet hva de skal gjøre til høsten, andre ikke.

«Før i tia» var det slik her i Vestfold at de fleste endte sin skoletid etter folkeskolen som var sju år. Da dro gutta til sjøs, og jentene fant seg arbeid på land, på fabrikker, i butikker, på systuer eller gårder.

Det var sikkert ganske tøft for denne førstereisgutten som tok sin vadsekk og gikk om bord til de andre mannfolkene. Det var harde prøvelser som ventet ham.

IMG_4344

Førstereisgutten. Carl E. Paulsen 1963

Det kan være hardt nok i dag også. For noen er det «endelig»! Nå begynner livet! Nå skal jeg virkeliggjøre drømmene. Det skal bli jobb og penger. Eller det skal bli studier og dyrke interesser. Ingen skal bestemme over meg lenger.

Men så er det litt annerledes. Som Trond Viggo Torgersen sier:

«Starte er liv aleine, tenke ut alt aleine…»

For noen blir det for mye, og de venter litt med å bryte ut av det lune redet, for andre blir det virkelig slik de hadde håpet, men klart litt mer å tenke på kanskje.

Det er så inderlig vondt å se på dem som ikke klarer det, de som ikke får tatt noen avgjørelse, blir gående hjemme, kommer seg ikke ut, står ikke opp og ikke vet hva de skal gjøre. Hvorfor blir det sånn?

Vi kan selvsagt peke på at det ikke er jobber, at de er blitt så bortskjemte og båret på sølvfat helt fra barndommen, men allikevel?

Til alle dere som nå står ved en skillevei: velg den skolen du mener passer best for dine evner og talenter, ikke spesialiser deg for tidlig, tenk deg om, livet ligger foran deg, og du har tid.

Jeg ønsker alle som slutter på skolen i dag en riktig god fremtid med kloke valg og mye medvind! God førstereis!

 

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s