Det var så mange flere originaler «før i tiden». Eller bare virker det sånn i ettertid? Det var også mange uttrykk som er heftet med noen av disse typene vi hadde i lokalmiljøet. Ett slikt uttrykk som jeg hørte mye i min oppvekst var: «Det er polletikk i alt, unntatt i bensina til Gjert, for den er det vann i».
Den det her ble referert til var landhandler Gjert som hadde sin butikk innerst i Kilen på Hvasser. Han var kjent for å være gjerrig, derfor uttrykket som en slagkraftig kar hadde skapt.
Selv husker jeg denne butikken med sin høye disk og et glasskap med glasshyller som sto på den disken, og der var det noen godsaker inni. Det var drops av forskjellig slag som vi kunne kjøpe i et kremmerhus. Det høres nesten som om det var et par generasjoner før min tid, men så var det også en litt annen tid hos Gjert. Det var derfor det var ekstra spennende å komme inn i den butikken.
Da jeg ble litt eldre, ble jeg spurt av Fritz Fisker, eller Størje Fritz som han ble kalt der han bodde i ei trekkfull bu på Sandøsund som i dag huser Færder Seilforening, om å gå til Gjert og kjøpe kaffe for ham. Han skulle ha en hel kilo, og den skulle være spesialmalt. Noen ganger gikk jeg dit midt på vinteren, og det kunne være mye snø på den tiden. Det var to veier til Gjert, enten gikk du gjennom «gloa», men var det mye snø, sank du i til mer en knes, eller du kunne gå veien ned Hertosbakken, men det var lenger. Så det endte ofte med at jeg gikk «gloa» og hadde støvlene fulle av snø når jeg kom hjem. Det var reine ekspedisjonen!
Kommer man ned til Kilen i dag, er huset med glassverandaen omgitt av vakre blomster, det er fint malt, og inne der butikken var, er det utstillingslokale der man kan få kjøpt bilder og tekstiler og annen brukskunst, og man kan få seg en kopp kaffe og en kake til. Det er del av Kilen Galleri.
Hvasser i desember 2016
Det var Kari Gjertsen Trythall som kjøpte stedet etter sin onkel Gjert, og her har hun innredet et galleri som holder åpent hele sommeren og til jul og påske.
Foruten hovedhuset er det også en garasje der hun har et lite bruktmarked med klær, møbler, dekketøy og annet pjus.
Kilen Galleri – båthuset
Selve hovedgalleriet er i et rødt båthus på brygga. Det er trekkfullt og kaldt, så det er ikke åpent om vinteren, men på sommeren er det riktig så sjarmerende å komme inn her. Veggene nede er dekket med hovedutstilleren som i år er Mona Lalim og har både små og store bilder med lekre fargeflater.
Årets hovedutstiller er Mona Lalim
Her er også smykkedesignere, keramikere, glassblåsere, tekstilkunstnere og flere malere. Man kan gå opp en ganske bratt trapp og komme til andre etasje der utstillingen fortsetter. Det er ofte en hel rekke kunstnere som er representert her på sommeren.
Kari har også sine egne bilder med og sitter gjerne og passer på nede og kan gi opplysning om de forskjellige kunstnere.
Gallerivertinnen Kari utenfor båthuset sammen med en av de eldre gjestene
Når man har sett seg ferdig på kunst, kanskje kjøpt et kort eller stått lenge ved et bilde og lurt på om man fremdeles har noe plass på veggene hjemme…, kan man gå tilbake til butikken og kjøpe seg en kopp kaffe og sette seg i hagen. Er det fint vær, er det en deilig plass å sitte i sola. Ja, i disse milde vintrene kan man til og med sitte ute til jul om man er heldig!
Kilen galleri ligger lunt innerst i Kilsveien på Hvasser som hører til Norges solkyst. Hit kommer gjerne både fastboende og sommergjester i løpet av de korte sommerukene, kunst formidles, og folk møtes. Det kan være riktig så celebre gjester her på sommeren, så ikke bli overrasket om du skulle støte på selveste dronningen på plenen eller inne i sjøbua!