Er det virkelig noen som vil krig?


I går fikk jeg endelig se den nye filmen «Dunkirk» av Christopher Nolan. Den har fått svært gode kritikker og betegnes som en «annerledes» krigsfilm, og det er den nok, men krig er krig. Det er vakker filming, tankevekkende dialog og masse frykt og redsel. Ja, angsten ligger som en tåke over det hele. Når kommer flyene? Hva med torpedoene? Hvor er nødutgangen? Når kommer redningen? Kommer vi helberget fram? Igjen blir jeg minnet på det helt uforståelige: er det virkelig noen som vil dette, vil krig? Og det vet vi det er.

Dunkirk_Film_poster

Thorvald Stolenberg skrev en bok etter å ha vært fredsforhandler i Bosnia midt på 90-tallet. Etter ukevis med tautrekking mellom makthaverne for serberne, kroatene og muslimene som ikke førte noe sted, gikk det plutselig opp for ham: disse menneskene ville faktisk ikke fred! Det var et sjokk, og det var et sjokk for meg da jeg leste det. Jeg – og tydeligvis han – trodde at de trengte hjelp for å komme ut av uføret de hadde havnet i. Så feil kan man ta.

Dayton avtalen

Dayton avtalen underskrives.

For noen uker siden ble jeg på nytt minnet om denne problemstillingen. Det var et innslag på Dagsrevyen om svensker som hadde reist frivillig til Ukraina for å kjempe i krigen der. En av dem ble intervjuet. På spørsmål om hvorfor han var der, svarte han bl.a. «Jeg trives i krigen». Ikke noe om å kjempe mot en ideologi som de frivillige i Den Spanske Borgerkrigen gjorde, eller kjempe for sitt fedreland som var hovedmotivasjonen for mange i Andre Verdenskrig. Noe som kommer godt frem på filmen Dunkirk der de sivile båtene drar for å redde sine soldater slik at de kan forsvare Storbritannia i neste omgang. Nei, man trives faktisk med å være i krigen. Da tenkte jeg på alle dem som reiser fra krig til krig og som ikke kan tenke seg livet uten en krig. Da blir det enda vanskeligere å arbeide for fred i det store og det lille.

Dunkirk4

Foto: SF Norge. Fionn Whitehead som Tommy i filmen Dunkirk

For noe få uker siden snakket jeg med en mann i 50-årene som har som oppgave å overvåke krigen i Ukraina. Da jeg snakket om fredssaken, sa han at så lenge det er unge menn som gjerne oppsøker krigen, som ønsker spenningen og higer etter denne tilstanden, vil det være krig. «Slik er mange unge menn, jeg var slik selv,» konstaterte han.

soldater

Så går jeg hjem og innkaller til møte med gruppen som arbeider for å markere Fredsdagen i Tønsberg. Vi arbeider for å få så mange som mulig til å bli bevisst at det finnes en slik dag, vi sender ut informasjon, henger opp plakater, lager pressemeldinger, finner foredragsholdere og musikk til det hele. Vi vil så inderlig gjerne bidra til at verden blir mindre voldelig, at våpenhvile kan oppstå, at krig kan unngås. Mange spør seg om det nytter, om det hjelper noe og hvorfor man skal engasjere seg i noe slikt når krig alltid vil eksistere. Det kan man spørre seg om selv også innimellom. Allikevel gjør vi det. Noen må vel også stå for dette? Myndighetene våre som bestemmer over liv og død, skal vite at det finnes mennesker i vårt samfunn som er glødende fredsaktivister. Uansett partier og politikk, oppgangstider og nedgangstider, ungdomsopprør eller ikke, så er det alltid folk som vil arbeide for fredens sak på sine forskjellige måter.

8543467622_3f0de23af3_b-1128x634

Derfor fortsetter vi med markering av fredsdagen, sammenkomster om fredssaken, arbeid for fredsskatt, internasjonale forbindelser på tvers av landegrenser, kulturutveksling og mange andre ting som binder denne verden sammen og viser at vi alle er i samme båt og bare sammen kan gjøre en stor forskjell.

Derfor feirer vi FNs fredsdag for våpenhvile og ikkevold den 21. september hvert år og prøver å lære opp barna til det sammen.

startsidafredsdagen_0

«Jorden er kun ett land og menneskeheten dets innbyggere»

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, Film. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s