Mongolia i Tønsberg


Det er nå 19 år siden jeg var i Mongolia. Det var min andre gang der i landet. Min mongolske drøm hadde jeg hatt i mange år. Helt siden jeg leste biografien om Djenghis Khan i ungdommen. Jeg ville se det landet som hadde fostret denne verdensherskeren som la under seg et imperium som rakk fra Stillehavet til Polen. Og jeg ville reise hele veien fra Krakow til Ulan Bator, på landjorden. Det gjorde jeg også. Sammen med teatergruppen Slava teatret reiste vi med bil og tog gjennom de baltiske stater, Polen, Ukraina, Russland, Kazakhstan, Kirgisistan, opp igjen til Russland og inn i Mongolia. Tilbake gikk turen med den trans-sibirske jernbanen til Moskva, Helsinki, Stockholm og Oslo.cover_photo-article_cover_photo_lg

Det var i 1997. Året etter reiste jeg tilbake for å gjøre en innsats ved et sosialsenter for gatebarn. Det ble med et seminar for de ansatte og tegning med barna.

I går kom Mongolia til Tønsberg. Jeg gjorde store øyne da jeg tidlig på morgenen fikk se en innskrift over en dør i Tollbodgata: «Mongolian Cashmere House». Det hadde jeg aldri sett før. Det måtte undersøkes.

Da jeg kom forbi litt senere på dagen, sto det en ny plakat «Åpner i dag». Altså en ny butikk full av klær av cashmere ull fra Mongolia! Og jammen har de også sokker i yakull!Det er temmelig eksotisk!

04_1

Jeg bare måtte inn og fortelle at jeg hadde vært i Mongolia. Den gang var det ikke mye å få kjøpt i ull. Det var mer silke fra Kina og hestefeler. Men her hang det gensere og kjoler, bukser og jakker, sjal og skjerf, sokker og vanter og mye mer. Alt laget i den eksklusive ulla fra cashmere geita:

6tmzA

Innehaverne er en mongolsk dame og en norsk mann. Det ble en hyggelig prat om Mongolia, om å importere kvalitetsklær som måtte kontrolleres nøye for ikke å slippe ut noe som ikke var av beste kvalitet. Stoltheten er stor når de nå har fått teknologien til å produsere klær av egen ull. Tradisjon og nyvinning!

uten navn

Måtte denne eksklusive butikken få et langt liv i Tønsberg. Er du en frysepinn som ser etter noe å ha på seg i vintermånedene, er dette det eneste rette for deg. Bare å glede seg!

 

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Reiser. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s