Å være i minoritet


 Det er bare å innrømme det. Etter å ha levd så lenge på jorden er det blitt helt klart for meg. Jeg kommer alltid til å være blant minoritetene.

Jeg visste ikke det da jeg var liten. Da var vi alle sammen. Det var ingen gjenger, vi var for få til det. Alle kom i alle bursdager og lekte sammen. Tror jeg da.

Men så valgte jeg å studere russisk. Det var det ikke mange som gjorde! Alle spurte hvorfor. Det visste jeg ikke. Jeg bare ville det.

Da jeg forsto hvor viktig det var å arbeide for tilnærming mellom øst og vest, kunne jeg ikke fatte at ikke alle andre også skjønte det. Det var jo avgjørende for fremtiden og verdensfreden! Men vi var ikke mange.

7248287486_101fedfa1a_z

På byggetur til Russland med norske ungdommer.

En fordel med å være blant de få er at man i visse sammenhenger blir ettertraktet, men for det meste blir man sett rart på.

Da jeg oppdaget steinerpedagogikken, trodde jeg at dette var så genialt at det måtte da alle forstå, og antall skoler ville vokse inn i himmelen bare vi klarte å formidle det til folk. Men nei da, etter noen år forsto jeg at vi alltid ville være en minoritet her i landet, at mange aldri ville oppdage oss uansett hvor mye vi holdt på. Det kom til og med motstand og angrep. Det var meg helt ubegripelig.

IMG_0012

Vi skrev i aviser, lot oss intervjue på radio og fikk besøk fra alle kanter til skolen, vi satte opp skuespill og inviterte gjester og averterte forestillingene. Alltid var det mange som aldri hadde hørt om oss. Selv om jeg sto midt i det med engasjerte folk på alle kanter, forsto jeg snart at vi allikevel er en minoritet.

Av de mange sakene som alltid har stått sterkt i steinerskolene er miljøansvar. Elevene kalte det for «noe steinersk» når vi fremmet økologiske gulrøtter. Også her var vi i en minoritet.

Men så skjedde det noe: miljø ble viktig og begynte å opptre i overskriftene. Det ble litt «hipt» å være miljøbevisst. Jeg ante at vi kanskje ville komme ut av minoritetstilstanden og over i majoriteten. Med alle bevisene på at dette går like lukt til helvete om vi ikke tar tak, må da folk begynne å handle. Joda, noe skjer, ganske mye skjer, men bilkøene vokser, utslippene øker fortsatt, og været blir mer og mer katastrofalt. Hvorfor setter ikke flere bilen fra seg når de vet at de spyr ut ren gift i atmosfæren? Hvorfor begrenser ikke folk sine flyreiser når de vet hvor skadelig det er med fly? Hvorfor stopper ikke myndighetene plastproduksjonene når de ser at dyrene dør av det og havene fylles opp? Hvorfor kaster folk plasten i naturen når de vet hvilken skade den gjør? Hvorfor stemmer noen for oljeboring i nord? Hvorfor er de store politiske partiene så lite villige til å gjøre noe for å stoppe denne galskapen? Skal vi som bryr oss virkelig også her være i en minoritet? Det nekter jeg på. Her går grensen. Det MÅ bli en majoritet som virkelig vil handle for å bedre jordens tilstand.

IMG_2684

Det er opplysning som skal til, sier man ofte, men det ser ikke sånn ut nå. Vi vet da alle sammen så godt hva som skjer, og allikevel gjør vi det, jeg mener kaster og forbruker og ødelegger!

IMG_4269

På Tjøme

Det er latterlig å tenke på at det er stort mål å nå 15 % økologisk dyrking her til lands, og man sliter med å nå det målet! Det burde ha vært 100 %! Noen synes fortsatt det er «jålete» og «trendy» å kjøpe økologisk. Men jorda vår da!? Den tåler ikke all denne giften, all denne intensive dyrking. Vi tåler heller ikke alle disse stoffene som puttes i oss. Vi blir jo syke.

Om jeg har måttet tåle å være i minoritet i andre sammenhenger, vil jeg ikke være det når det gjelder miljø. Først når bilkøene skrumper, vil jeg kunne se at det går den riktige veien. Foreløpig er det langt unna. Hjelp!

 

 

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

2 svar til Å være i minoritet

  1. Sondre sier:

    Takk for en fin tekst – det er en glede å følge bloggen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s