Oleg Mensjikov – stor russisk skuespiller


Det er ikke mange her i landet som er kjent med russiske skuespillere, men er det noen som burde være kjent for flere, er det Oleg Mensjikov.

Oleg-Menshikov-13

Hans fulle navn er Oleg Jevgenjevitsj Mensjikov, og han er født 8. nov. 1960, så han fyller 57 år om noen dager. Han var født i Moskva distriktet, faren var militæringeniør og moren var lege. Ved siden av skolen gikk han også på musikkskole og spilte både piano og fiolin. Det er tydelig at han kan spille, for det gjør han på flere av filmene, og det forklarer også at han av og til opptrer som sanger.

Det er vel først og fremst filmen «Brent av solen» som er kjent her i Norge. Der spiller han den mystiske mannen som kommer fra utlandet og har som oppdrag å hente generalen (spilt av Nikita Mikhalkov) med seg på oppdrag av det hemmelige politi (NKVD eller KGB som vi kjenner det som). Det er en rolle med mange sider. Han er morsom, truende og uhyggelig, beleven og en skikkelig gentleman når det passer. Han spiller glitrende. Det kan man ikke unngå å legge merke til.

454full-oleg-menshikov

Sammen med Nikita Mikhalkov

Det er i det hele tatt et svært vellykket samarbeid mellom Mensjikov og Mikhalkov, regissøren og skuespilleren som har laget så mange av de største filmene i Russland de siste 30 årene. I oppfølgerne til Brent av solen (både 2 og 3) spiller også Mensjikov. Men de er ikke blitt like kjente.

Han har også spilt i Etatsråden, en film basert på Boris Akunins bok av samme navn. Her spiller han Erast Fandorin, etterforskeren som går igjen i alle Akunins historisk krimbøker. En herlig karakter!

Fandorin-top

Oleg Mensjikov som Erast Fandorin

I 2006 kom TV serien basert på Boris Pasternaks Doktor Zhivago der Oleg Mensjikov spiller hovedrollen. Det gjør han så glimrende at man ikke blir trøtt av å se ham gjennom alle 11 episodene. Vi følger ham fra han er ganske ung student og til han dør.

images69RYAMJJ

Som Doktor Zhivago

For noen få år siden var jeg så heldig å få oppleve Oleg Mensjikov på scenen. Han var på gjesteopptreden i St. Petersburg, og jeg oppdaget det da jeg

var på jakt etter teaterbilletter i en av mange «Teatralnaja kassa» rundt i byen. Han skulle spille på Bolsjoj Dramatitsjeskij Teater, og billettene kostet VELDIG mye! Da mine gode venner der i byen hørte at jeg gjerne ville se Mensjikov, la de sine pjalter sammen og kjøpte en billett til meg. Var jeg overveldet!?

557e692d50f302e5901db94083ca9ffa_jpg         220px-Oleg_Menshikov_2010-09-09_img_01_19_3159

Der satt jeg på en fin plass i det gamle æreverdige teatret i St. Petersburg og så Oleg Mensjikov i levende livet for første gang i mitt liv. Det var nesten magisk å se ham i dette enmannsteateret som heter «1900» og handler om en pianist som spiller for rike mennesker på et cruiseskip. Han er på scenen alene hele tiden og spiller så det går kaldt nedover ryggen på deg. Det var en opplevelse av de store.

6

Mensjikov har fått utmerkelser både i inn- og utland, spilte i en periode på Globe theater i London og siden 2012 har han vært kunstnerisk leder på Jermolova teatret i Moskva.

menshikov

Her i Tønsberg kunne vi se ham i «Barbereren av Sibir» som Zazjigalka viste på Brygga kino midt i september. Det er en ellevill film av Mikhalkov som skildrer slutten av 1800-tallet i Russland med masse folkelige scener og en kjærlighetshistorie der Mensjikov spiller en ung kadett som faller for en litt eldre amerikansk kvinne som er på besøk i Moskva for å fremme et forretningsprosjekt i Sibir. Filmen er morsom, sørgelig, og full av herlige karakterer. Den store scenen som viser feiringen av Maslenitsa (fastelavn) i Moskva, er så heseblesende at man nesten mister pusten. Du kan nesten smake og lukte og kjenne feiringen på kroppen. Midt i alt dette er Mensjikov håpløst forelsket, ung og naiv. Filmen er fra 1998, og Mensjikov er 20 år yngre enn i dag.

barbier_de_siberie_1

Som den unge kadetten Andrej Tolstoj i Barbereren av Sibir

Jeg håper å få se ham i enda flere filmer, etter hvert som en eldre mann, men med et talent og en skuespiller som tåler tidens tann.

Det er bare synd at russiske filmer så sjelden vises på norske kinoer. Hadde de det, hadde vi nok kjent skuespillere som Oleg Mensjikov mye bedre og kunne glede oss til nye filmer med ham og de andre store skuespillerne fra Russland.

 

Dette innlegget ble publisert i Film, Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s