Novaja Gollandia – New Holland – Nye Holland


Det er nok ikke ofte at man her i landet ser østover mot Russland for å studere «byutvikling». Nå finnes det imidlertid et prosjekt i St. Petersburg som er vel verdt en kikk.

NH_HiRes_PHOTO-02-xlarge_trans_NvBQzQNjv4BqOt2sU3Mr7HkvZkC21js2cAPL_LT0wP3JnLeK85izXc8

Novaja Gollandia

Så lenge jeg kan huske og enda noen tiår til har øya «Novaja Gollandia» eller «New Holland» vært en eneste gedigen ruinhaug. Det eneste jeg har sett av denne gamle storheten i løpet av de 42 årene jeg har fulgt denne byens utvikling, er en stor buegang med trær som vokste ut av murene. Når man kjørte med en av turistbåtene på elver og kanaler, kjørte den alltid bort til denne buegangen, og guiden fortalte om denne bydelen som ble påbegynt allerede under Peter den Store som grunnla byen i 1703.

2243_detail_page

Novaja Gollandia – den trekantede øya

Peter skulle bygge opp Russlands første skipsflåte, og her trengtes mye tømmer og et sted å oppbevare det. Admiraliteiskij og Kryukov kanalene ble bygget for å kunne frakte tømmeret til denne lille, trekantede øya. Her ble bygget åtte tømmerlagere før 1732, og øya ble satt under Marinen.

Videre i historien ble det bygget et stort rundt fengsel på 1800-tallet da det var mangel på fengselsplasser i Russland. Det sies at dette var et toppmoderne fengsel for den tiden, og at fangene fikk gå på jobb og til og med tjente litt penger!

Mot slutten av 1800-tallet ble deler av øya brukt til eksperimenter. Det ble laget en «vanntank» der man kunne teste ut skip, og vitenskapsmannen Mendelejev lagde et laboratorium der han blant annet eksperimenterte med røkfri krutt.

Utover på 1900-tallet var fortsatt deler av øya brukt i skipsindustrien, og vanntanken ble brukt til å teste ut de nye u-båtene.

En brann på begynnelsen av 1900-tallet slettet store deler av bebyggelsen, og under Andre Verdenskrig ble Novaja Gollandia sterkt ødelagt, og etter det har det stått som en bortgjemt del av byen.

Flere ganger har ideen kommet opp om å restaurere stedet, men ingenting er blitt gjort. – før nå.

IMG_4470

Velkommen til Nye Holland!

Det begynte i 2010, og allerede i 2011 ble deler av øya åpnet for publikum for første gang i dens historie. Planene var mer eller mindre klare, men først ville de prøve dette ut for byens borgere. Etter den første sommeren gjorde de en analyse av de besøkende. Det viste seg at det hadde vært 700.000 personer innom, og mer enn 90 % av dem var byens egne borgere. Det viste seg også at 43 % av de besøkende var mellom 18 og 24 år, så dette var attraktivt for unge mennesker. Det avgjorde en del, og planene ble befestet.

Nå seks år senere, er dette gigantiske prosjektet på full fart til å bli virkelighet.

IMG_4474

Urtehagen og skipet i bakgrunnen

«Kulturell urbanisering» kalles det. I fjor åpnet de lekeplassen som inkluderer skjelettet av et seilskip i 80 % størrelse av originalen. Den kan barna klatre inn i. Urtehagen ble også åpnet, og her er det masse forskjellige urter der man kan gå på småtensbelagte ganger mellom urtene.

I år er Kommandantens hus åpnet. Det inneholder en utstyrt skole der barn og unge kan få bruke sin kreativitet og eksperimentere.

IMG_4473

Inne i «Flasken» med utescenen.

Så er det den store, runde bygningen, det tidligere fengselet, som også er åpnet. Den er på tre etasjer, og første etasje har mange forskjellige spisesteder, i andre etasje er det butikker der man bl.a. kan kjøpe barnebøker, og på veggen i den butikken står det at det er viktig å være nøye og tenke seg godt om når man velger bøker til barn. Her er også små klesbutikker og økologiske barneleker, skandinaviske møbler og en større bokhandel med vekt på kunst, arkitektur, film og mote.

IMG_4472

Utenfor «Flasken»

I tredje etasje er det mye for kropp og helse med frisør, manikyr, og man kan gjøre yoga og ballett. I midten av det runde huset, som for øvrig heter «Flasken», er det en rund scene der det arrangeres konserter i sommerhalvåret. I informasjonen kunne de fortelle oss at Ane Brun hadde opptrådt her i sommer, og det hadde vært god stemning.

Ute i parken er det satt opp noen små hus, et for informasjon, et for blomstersalg og et større der man har foredrag og diskusjoner, en filmklubb og en bokklubb. Det er også en utescene som har konserter og skuespill.

Rundt hele øya er det bygget lange barakker som nå holder på å bli satt i stand. Planen er å åpne ett av dem i 2018-19, og så fortsetter det til alt er ferdig i 2025. Da vil dette være et grøntområde for store deler av befolkningen.

IMG_4477

En av kanalene rundt øya.

På spørsmål i informasjonen fikk vi høre at det er mange mennesker som kommer hit, men at det er svært væravhengig. Rekorden for besøkende var en dag i sommer da det var 20.000 mennesker innom. Uka før vårt besøk hadde det vært hele 19.000 personer! Og det er først og fremst byens innbyggere, unge mennesker, barnefamilier som her får et grønt pusterom i 5 millioners byen.

Vi legger også merke til at det er kildesortering av søppel og stoler plassert rundt omkring som folk kan bruke. Med vann på alle kanter og bare en liten bro som foreløpig er åpen, er det en frisk og grønn atmosfære inne på øya. Den grønne plenen litt bortenfor urtehagen skal snart bli til is slik at man også kan gå på skøyter her på vinteren, og til jul skal det være julemarked her, eller «nyttårsmarked» som det heter på russisk.

IMG_4476

Kildesortering

Navnet «Nye Holland» stammer fra Peter den Stores forkjærlighet for det landet der han lærte å bygge båter og det faktum at mange skipsbyggere fra Holland kom hit allerede den gangen. Det fikk raskt dette navnet av folket som kjente til det som skjedde der.

Dette er altså et område med en over 300 år gammel historie som aldri har vært åpen for allmenheten, men som nå blir tilbudt befolkningen til rekreasjon og hvile med masse grønt og kultur.

article-0-05579AAE000005DC-719_468x714

Daria (Dasha) Zhukova og Roman Abramovitsj

Så er det finansieringen og ideene. Her finner vi navnet til Roman Abramovitsj (han med fotballklubben Chelsea i London) og hans kone Darja Zhukova som han var gift med fra 2008 til i år 2017. Det er selskaper som Millhouse og Iris Foundation som har prosjektet, men i dette er det Darja Zhukova som er kreativ direktør for hele prosjektet, og hennes hånd er etter sigende svært aktiv i dette. Hun har også grunnlagt Garage, museum for samtidskunst i Moskva og tidsskriftet Garage der hun er administrerende direktør. Det er imponerende hvordan Novaja Gollandia blir restaurert, det virker som om alle detaljer er tenkt på, her er ikke noen snarveier i hverken arkitektur eller materialer. Vi legger merke til at vinduer og dører er av hel tre, gresset er grønt, urtene er kraftige, bygningene er enten av tre eller murstein. Her er satset på økologi, opplevelser, kultur, utdannelse og kunst. Det er planlagt å sette ut skulpturer i uteområdet, her er et stort sjakkspill, bordtennisbord og lekeplass. Vi leser på arrangementskalenderen og ser at her er forelesninger om samtiden, film og litteratur.

Roman Abramovitsj og Dasha Zhukova

Roman Abramovitsj og Dasha Zhukova

Det blir uhyre spennende å følge dette prosjektet fremover, og det er å håpe at representanter for flere byer vil ta en studietur hit for å lære og få ideer!

 

 

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Reiser, Russland. Bokmerk permalenken.

1 svar til Novaja Gollandia – New Holland – Nye Holland

  1. Interessant og spennende prosjekt dette. Morsomt å lese.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s