Fra velsignelse til forbannelse


Det er bekymringsfullt å se hvilke miljømessige utfordringer vi har om dagen. Nesten ikke til å bære.

Ingen tvil om at vi mennesker har fått en mye lettere hverdag på mange måter de siste ti-årene. Det begynte med den industrielle revolusjon på slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet allerede, og så har det akselerert opp til våre dager. Nå trenger vi knapt å bevege oss for å få det vi trenger. Alt er knapper som skal trykkes på. Det er klart vi er takknemlige for alle disse oppfinnelsene, men allikevel?

1296206-11-1325792513468

Det var selvsagt en velsignelse å kunne bevege seg hurtig fra ett sted til et annet da bilen kom, og Ford mente at alle mennesker skulle ha sin bil. I Tyskland produserte man Folkevognen som skulle være for alle. Var det faktisk ingen som tenkte langt fremover og kunne se for seg tettpakkede veier med biler som snegler seg av gårde, avgasser som legger som ei tåke over veiene og byene og mennesker som sitter seg til døde? Jeg tror ikke de så det. Det var bare fordeler og en velsignelse for menneskeheten som endelig skulle få en lettere hverdag. Veiene ble asfaltert og jevne og fine å kjøre på, og sølete grusveier var historie. Men etter hvert har det blitt så mye asfalt at vannet må finne andre kanaler for å renne av, her i nord blir veiene så glatte når det kommer underkjølt regn at alt stopper opp, akuttmottaket på sykehusene blir overbefolket av arm- og beinbrudd og bilene havner i grøfta. Jeg velsigner grusveiene der jeg bor når jeg skal ut på glatta. Der går jeg mye tryggere. Jeg er også glad for grusveiene når regnet strømmer ned og jeg ser at det synker ned og ikke hoper seg opp i store dammer på sidene der bilene spruter opp på fotgjengerne på fortauet.

interesting-industrial-revolution_cc5246e258a393ce

Hva biltrafikken har ført til, behøver vi ikke nevne en gang. Det siste tallet jeg så var 3 millioner døde per år av forurenset luft. Mye av det kommer fra bilene. Da kan man vel snakke om en velsignelse som er blitt en forbannelse? Ikke det at vi ikke skal ha biler. Vi trenger dem, ja, vi er avhengige av dem, men det er den uvettige bruken som ødelegger alt. Det virker ikke som om det er umulig å bruke vett og fornuft slik at de gode hjelpemidlene vi har kan brukes for det de er verdt og ikke ødelegge våre liv.

iu-fokBOWS81-uqjHfC0sgnG0u0RqUkAYEIanfWsncVQ

Så er det plasten som holder på å kvele oss. Vi er først nå blitt oppmerksomme på at plast ikke bare er en velsignelse. De første plastbåtene ble laget midt på 50-tallet, og ordet plastpose ble brukt for første gang i 1959 her i landet. Da vi handlet i butikken på 60-tallet, var det ikke vanlig med plastpose. Vi hadde våre handlevesker og nett, og varene ble pakket inn i papir. Det var først utover på 70-tallet at plastposene kom for fullt etter hva jeg kan huske. Alt ble så mye enklere og lettere med plast. Bøtter og baljer, kasser og dunker, alt kunne flyttes uten å få kink i ryggen, mat kunne oppbevares bedre, det var rent og pent med den tynne plasten over osten og leverposteien. Men så tok det av utover på slutten av århundret, og nå er det blitt ekstremt der nesten ikke en vare ikke er pakket inn i plast. Og så får vi det rett i trynet! Dyr vikler seg inn, spiser plast og dør av sult, fisken blir borte i svære øyer av plast, strendene er de reneste søppeldynger, plasten henger i busker og kratt…

plastposer

Vi fortviler og vet ikke hva vi skal gjøre. Vi hører om land som Rwanda og Kenya som forbyr plastposer, men hva med oss selv? Noen oppretter facebook side med boikott av plastposer, noen syr nett for å unngå plastposene i butikkene, men plasten i naturen hoper seg fortsatt opp, salget av plastjuletrær stiger, kunstig gress selger som bare det, fleecejakker og pledd ser man overalt, og mikroplasten sprer seg med lynets hastighet og havner nå i vårt drikkevann, fisken og gjennomsyrer kroppen vår. Det er vel ingen tvil om at dette er blitt en forbannelse? Men nok en gang: plast er kommet for å bli, og det er en nyttig ingrediens i hverdagen. Kunne vi bare bruke det med vett og forstand, kunne vi bare redusere innpakningen til et minimum, kunne vi huske å ta med handlenett, og kunne bare butikkene slutte med å gi ut plastposer, og kunne bare våre politikere bruke sin makt og innflytelse og vise sitt ansvar for oss alle!

ta7ff151_KR

Det hadde gått så fint! Men fornuften får liksom ikke fotfeste her, og politikere viser overhodet ikke ansvar. Ikke rart vi ikke stoler på hverken politikere eller stats- og kommuneansatte! Vis nå at dere bryr dere da!

 

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s