Spælsau i Vestfold


Etter å ha drevet konvensjonelt landbruk fra han tok over gården i Våle etter bestefaren i 1988, skulle Preben Fossaas på kurs om sprøyting på Landbrukshøyskolen på Ås i 1994. Da dro han hjem. Dette ville han ikke være med på lenger. Da ble gården lagt om til økologisk.

Gjennom noen kontakter han har i Tinn i Telemark fikk han høre om «sauer med farge». Det skulle vise seg at det var snakk om den gamle norske spælsauen. Preben kjøpte en av hver farge som ble tre til sammen. Det var da eventyret begynte. Allerede i 1957 var det slutt med kuene, og vi vet at utover på 60-tallet forsvant kuene over store deler av Vestfold, og det ble politisk bestemt at Vestfold var grønnsakfylke. Kulturlandskapet var i ferd med å gro igjen. Hva med å bruke sauene til å få kulturlandskapet tilbake? Som tenkt så gjort.

SlowDesign_færderfår1

Et lite område på 40 mål ble gjerdet inn, ryddet og så slapp sauene til. De beitet og ryddet, og da skjedde det noe. Beitefrøene kan ligge uskadet i jorda i opp til 100 år, og nå begynte de å komme fram igjen. «Hadde jeg visst dette, hadde jeg gjort det for lenge siden!» sa bestefar da han gjenkjente planter han hadde sett som guttunge. Kulturlandskapet var på vei tilbake.

Siden har det gått slag i slag. På det meste hadde Fossaas nesten 400 får. I dag har han 126 og venter på lammingen som kommer ved påsketider. Da han begynte med spælsau, var den utrydningstruet i Norge. Det var ingen vilje til å holde den i hevd. Den hvite sauen var innført for å kunne produsere mest mulig kjøtt. Mens spælsauen har beholdt mye av sitt flokkinstinkt og er flinkere til å håndtere rovdyra, har en helt annen ull og kan gå ute hele året, er den hvite sauen først og fremst ment som kjøttprodusent. Det er som industri.

IMG_4852

På Hauan gård med Preben blant sauene sine.

Fra Hauan gård hos Fossaas har det blitt spredd spælsau til 53 forskjellige personer. Det betyr at det i Vestfold nå er en stor bestand. Mens bestanden går tilbake i de fleste andre fylkene, har det vært en økning i Vestfold. Takk til Preben Fossaas for denne innsatsen og all entusiasmen som er lagt ned.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar