Grønn øy?


Forrige dagen satt jeg og ventet på bussen på Tjøme. Bilene suste forbi. En evig strøm av private transportmidler ofte med bare sjåføren inni. Hvor skal de alle sammen?

Jeg hadde 20 minutter til bussen og på den måten god tid både til å lese og til å observere trafikken, noe jeg ofte gjør.

Da bussen kom og jeg steg på, var det som alltid bare et par andre enn meg på bussen. Jeg møter ofte noen av de samme både til og fra Hvasser. De er få, busspassasjerene, de som gjør sitt for å slippe ut mindre stoffer til atmosfæren. Det er nedstemmende.

I dag var det Grønn øy festival på Tjøme. I sentrum var det så mange biler at det var fullstendig kaos hele dagen. Vi som hadde boder med bærekraftige produkter ble totalt overdøvet av eksos og ut- og innkjøring. Svært få mennesker tok runden til bodene verken av nysgjerrighet, kjøpetrang eller støtte til dagen.

Inne på Spar var det lange køer til alle kassene. Jeg så på hva som lå på samlebåndene. Mye halvfabrikata,  lite økologisk. Kjedene vokser og vokser. De små nisjebutikkene strever med sine kortreiste, økologiske og bærekraftige tilbud.

Festtalene er mange og lange om hva vi må gjøre, hvilke utslipp vi skal kutte osv. Så lenge ikke vi klarer å sette bilen hjemme, trafikken kveler oss, og kjedene får lov å dominere med sine varer, blir det lite av det hele. Miljøvernministeren lovte å forby engangsplastbestikk innen neste år. Vel og bra. Men hva monner det? Hva med alle plastlekene? Badeutstyret i plast? Fiskeredskapene? Kjøkkenutstyret? Klærne?

Det blir ikke mye Grønn øy, fylke eller land av dette.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s