Lokal politikerdebatt


Som avslutning på Grønn Øy festivalen var det duket for politikerdebatt på Gamle Ormelet lørdag 10. august.

Oppmøtet var ikke imponerende, men et 50-talls personer troppet opp. Jeg tror det bare var meg og en til fra Hvasser. Tema var selvsagt miljø. Hvert parti var representert, og de skulle presentere sitt syn.

Alle er enige om at vi må få bedre kollektivtrafikk. Men det spørsmålet som jeg brant inne med var: Hvem av de i panelet hadde tatt bussen i sommer? Det er vel og bra å bedre kollektivtrafikken, men da må vi jo bruke den også! Jeg tar buss jevnlig, men av de 9 som satt i panelet har jeg bare sett Randi Hagen Fjellberg fra MDG på bussen. Det er ofte at jeg er alene på bussen fra Hvasser til Tjøme og andre veien. Det er utrolig at vi har så mange busser helt ut til Sandøsund når det er så få som tar den. Vi skulle gjerne hatt et par tidligere busser på søndag. Det er noen som gjerne vil til kirken på Tjøme som begynner kl. 11.00 Den første bussen fra Sandøsund på søndager går 12.00. Det er flere ting som begynner kl. 11.00 på søndag: vandreturene fra Maxbo for eksempel De kan jeg ikke nå med buss. Eller omvisning på Torås fort. Også umulig pga. manglende busstilbud. Så det er ikke bare Verdens Ende som trenger flere bussavganger. Hva vil lokalpolitikerne gjøre med det?

Men jeg hadde forberedt flere spørsmål. Siden det ikke ble gitt anledning til å stille spørsmål fra salen, får jeg ta det her:

Det ble skrytt av at vi har 18 % jordbruk i Færder. Ja, det er fint. men mye av det er dyrket med gift. Hvordan vil politikerne legge til rette for at vi kan få mer matproduksjon uten gift? Den berømte Hvasseraspargesen er full av gift som spres med vinden til naboene. Er det så mye å være stolt av? Vi fikk en rapport fra FN i forrige uke som sa at det ikke er nok å kutte i utslippene fra bilene og flyene. Vi må også legge om jordbruket, og vi må binde mer karbon i jorda. På Skjærgården gartneri i Åsgårdstrand har de løsningen. Lær av dem!

Så var det til han fra Frp som spurte hva som er i veien med bilen om den blir utslippsfri? Ser du ikke at selve trafikken er et problem? Da vi hadde marked i Tjøme sentrum uka før, var det så mye trafikk at det var nesten uframkommelig. Bilene sto og stanget, og de fleste skulle «bare» inn på polet og ha en flaske eller to. Eller de skulle på apoteket, og det kunne da ikke være så tungt! Det er også så mye trafikk på veiene at det er vanskelig å komme seg over. For ikke å snakke om å sykle der det ikke er sykkelsti. Det er jo livsfarlig!

Når det er turpasstur, tar de fleste bilen for å komme ut i naturen. I våres telte jeg 100 biler på Fynsletta da det var turpasstur der! Fint å gå tur, men til hvilken pris?

Når vi i tillegg vet at også elbilene produseres med barnearbeid og forbruker ressurser som vi ikke har ubegrenset av, må vi da se at bilen uten utslipp ikke er helt uskyldig. Dessuten fremmer det ikke sosial omgang og samfunnsbygging når vi sitter innestengt hver i vår bil og ikke snakker med andre. Jeg har hatt mange fine samtaler både på buss og tog og blitt kjent med en del folk. Samfunnsskapende! Hva vil politikerne gjøre for å redusere bilbruken i Færder kommune?

Håper noen kan svare på disse spørsmålene jeg ikke fikk stilt på debatten.

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s