Møter på et lite sted


Man må ikke være i en storby for å ha interessante menneskemøter. På Hvasser, ei lita øy ytterst i Oslofjorden, kan du få de merkeligste overraskelser når du er på butikken. Det aller underligste møtet skjedde for noen år siden da min mor skulle innom den lokale butikken for å gjøre dagens innkjøp. Plutselig så hun et ansikt hun dro kjensel på. Var ikke det…? JO, det måtte jo være…. Ansiktet hadde figurerte i avisene de siste ukene.

Jammen,var det ikke Salman Rushdie! Ikke den første man tenker på å møte her ute! Dette var i fatwa tiden og egentlig var det ikke så rart siden William Nygaard har hytte her ute og tok med seg sin venn for å være mer i skjul. Ja, slike overraskelser byr livet på.

Det er ikke sjelden å støte på både Kronprinsen, Mette Marit og dronningen, men heller ikke det er så rart siden den kongelige hytta er rett i nærheten.

Mer pussig var det da Diana Ross dukket opp i båt på Sandøsund. Det var mens hun var gift med Arne Næss jr.

I fjor sommer havnet jeg tilfeldigvis ved samme kafebord som Geir Lundestad, Nobelkomiteens sekretær i mange år. Det var så liten plass at vi bare måtte snakke sammen. Det ble en interessant samtale.

Så er det noen som ikke er så kjente for offentligheten, men som gjør en stor jobb for det internasjonale samfunn, synlig for dem som søker. En slik person traff jeg nå før coronakrisen slo ned over oss.

Evelin Lindner er kanskje ikke så kjent for de fleste, men hun er verdt noen ord her. Hun er nominert til Nobels fredspris tre ganger og har flere tusen aktive tilhengere med sitt initiativ «The Human Dignity and Humiliation studies». Det er et nettverk av 1000 aktive medlemmer og flere tusen som følger henne. Hun organiserer to konferanser i året, en som alltid foregår i Columbia University i New York og en som flytter rundt omkring i verden. På den måten får mennesker i mange land delta i arbeidet.

Evelin Lindner er født i Hameln i Tyskland i 1954 og har bodd i mange land, men fikk tilknytning til Norge fra 1977. Hun har doktorgrad i både medisin og psykologi og snakker mange språk. Hun har skrevet flere bøker og er en skattet foredragsholder i mange land.

For et par uker siden møtte jeg henne hjemme hos en felles venninne på den lille øya Brøtsø som ligger mellom Tjøme og Hvasser. Her i utkanten av verden var hun på besøk, og jeg ble invitert til middag. Det ble en lang samtale om hennes arbeid, våre liv, verdens utfordringer, fredssaken og masse annet. Dette var helt i begynnelsen av virussyken. Vi hadde planer om treffes på et foredrag med Dag Hoel om hans bok «Fred er ei det beste» i Tønsberg noen dager senere. Slik skulle det ikke gå, for akkurat den dagen det skulle skje, ble det innført strenge påbud her i landet og alt måtte avlyses.

Men gnisten er tent. Jeg vil gjerne vite mer om dette arbeidet om «dignity and humiliation» og håper på bedre tider og flere inspirerende samtaler om hva vi kan gjøre for menneskeheten og fredssaken.

Slikt kan man oppleve ytterst i Oslofjorden. Man trenger ikke dra så langt. Du har det meste rundt deg om du bare er våken.

IMG_4931

Evelin Lindner og Gerdelin Bodvin

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s